Moderne dieselauto’s stoten te veel schadelijke stoffen uit

Nieuwere dieselauto’s voldoen niet aan de norm voor uitstoot van stikstofoxiden. De Euro-5 diesels stoten gemiddeld driemaal meer uit dan is toegestaan. Dat blijkt uit metingen van onderzoeksbureau CE Delft. De resultaten daarvan werden dinsdag gepresenteerd tijdens Ecomobiel, een vakbeurs voor duurzame mobiliteit.

De maximumgrenzen voor de uitstoot van stikstofoxide (NOx) zijn de afgelopen twintig jaar flink aangescherpt. Toch blijkt uit het onderzoek van CE Delft dat de nieuwere Euro-5 dieselauto’s nog net zoveel stikstofoxiden uitstoten als dieselvoertuigen in 1992. In sommige gevallen bleken de moderne varianten zelfs meer uit te stoten dan de Euro-1 voertuigen, die werden verkocht in de eerste helft van de jaren ’90.

Fijnstof

NOx is een schadelijke stof die zorgt voor aantasting van de ozonlaag en voor opwarming van de aarde. Ook is de stof slecht voor de luchtwegen en veroorzaakt het smog. Op het gebied van fijnstofuitstoot, een andere schadelijke stof, voldoen de Euro-5 dieselauto’s wel.

In tegenstelling tot de moderne dieselauto’s blijven de Euro-5 benzinevoertuigen wel binnen de norm. Bezineauto’s stoten tot 22 keer minder NOx uit dan de moderne diesels.

Euro-6

Vooruitgang is wel geboekt bij de Euro-6 dieselauto’s. De uitstoot van NOx is beduidend lager dan bij hun Euro 5 voorgangers. Omdat slechts enkele modellen zijn getest, betwijfelen de onderzoekers of de resultaten van de Euro-6 modellen representatief zijn. De eerste Euro-5 voertuigen waren ook minder schadelijk dan de latere modellen in dezelfde categorie.

De Euro-1 tot en met Euro-6-normen staan voor Europese normen die aangeven hoeveel uitstoot van schadelijke stoffen is toegestaan. De Euro-5 norm is momenteel van kracht. Opvolger Euro-6 geldt vanaf september 2014.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Moderne dieselauto’s stoten te veel schadelijke stoffen uit | TankPro.nl

Moderne dieselauto’s stoten te veel schadelijke stoffen uit

Nieuwere dieselauto’s voldoen niet aan de norm voor uitstoot van stikstofoxiden. De Euro-5 diesels stoten gemiddeld driemaal meer uit dan is toegestaan. Dat blijkt uit metingen van onderzoeksbureau CE Delft. De resultaten daarvan werden dinsdag gepresenteerd tijdens Ecomobiel, een vakbeurs voor duurzame mobiliteit.

De maximumgrenzen voor de uitstoot van stikstofoxide (NOx) zijn de afgelopen twintig jaar flink aangescherpt. Toch blijkt uit het onderzoek van CE Delft dat de nieuwere Euro-5 dieselauto’s nog net zoveel stikstofoxiden uitstoten als dieselvoertuigen in 1992. In sommige gevallen bleken de moderne varianten zelfs meer uit te stoten dan de Euro-1 voertuigen, die werden verkocht in de eerste helft van de jaren ’90.

Fijnstof

NOx is een schadelijke stof die zorgt voor aantasting van de ozonlaag en voor opwarming van de aarde. Ook is de stof slecht voor de luchtwegen en veroorzaakt het smog. Op het gebied van fijnstofuitstoot, een andere schadelijke stof, voldoen de Euro-5 dieselauto’s wel.

In tegenstelling tot de moderne dieselauto’s blijven de Euro-5 benzinevoertuigen wel binnen de norm. Bezineauto’s stoten tot 22 keer minder NOx uit dan de moderne diesels.

Euro-6

Vooruitgang is wel geboekt bij de Euro-6 dieselauto’s. De uitstoot van NOx is beduidend lager dan bij hun Euro 5 voorgangers. Omdat slechts enkele modellen zijn getest, betwijfelen de onderzoekers of de resultaten van de Euro-6 modellen representatief zijn. De eerste Euro-5 voertuigen waren ook minder schadelijk dan de latere modellen in dezelfde categorie.

De Euro-1 tot en met Euro-6-normen staan voor Europese normen die aangeven hoeveel uitstoot van schadelijke stoffen is toegestaan. De Euro-5 norm is momenteel van kracht. Opvolger Euro-6 geldt vanaf september 2014.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.