tanken, tankstation, verbruik, verbruikstest, brandstof

Petitie voor duidelijkheid over ‘echt’ brandstofverbruik

tanken, tankstation, verbruik, verbruikstest, brandstof

Stichting Natuur en Milieu is een online petitie gestart voor meer duidelijkheid over het werkelijke brandstofverbruik van voertuigen. Volgens de belangenorganisatie gaapt er nog een groot gat tussen het officiële cijfer van autofabrikanten en het werkelijke verbruik. Met de petitie roept de stichting de landelijke politiek op hier iets aan te doen.

Het verschil tussen beide verbruikscijfers loopt volgens Natuur en Milieu in sommige gevallen op tot 50 %. De uitgaven aan brandstof door het extra verbruik zijn 1,1 miljard euro. De extra uitstoot van CO2 bedraagt ongeveer 1,9 megaton. En dan gaat het alleen nog maar om de auto’s die verkocht zijn tussen 2008 en 2011, beweert de milieu-organisatie.

Tests

De petitie is vooral gericht aan minister van Economische Zaken Henk Kamp en staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld. De belangenclub verwacht van beide bewindslieden dat ze stappen zetten om autoproducenten te verplichten eerlijke verbruikscijfer te communiceren.

Nu nog maken fabrikanten tijdens metingen slim gebruik van mogelijkheden om laag verbruik te realiseren, meent de belangenclub. Daardoor kan aan consumenten een rooskleuriger beeld worden geschetst. Ook een nog in te voeren methode om verbruik te meten (WLTP) neemt die problemen niet weg, denkt Natuur en Milieu. Aanvullende maatregelen zijn daarom noodzakelijk.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.