waterstof, tanken, tankstation

Duitsland krijgt groot netwerk van waterstoftankstations

waterstof, tanken, tankstation

In Duitsland worden binnen 10 jaar honderden waterstoftankstations gebouwd. Het ‘H2 Mobility’-initiatief moet resulteren in zo’n 400 stations bij de oosterburen in 2023. Dat meldt Daimler, een van de zes betrokken bedrijven. De andere deelnemers zijn oliemaatschappijen OMV, Shell en Total en gasleveranciers Air Liquide en Linde AG,

Momenteel zijn er in Duitsland 15 locaties waar waterstof kan worden getankt. De komende tien jaar moet dat uitgroeien tot een landelijk dekkend netwerk. De bedrijven zetten een eerste stap door in de komende vier jaar 100 stations te bouwen. De eerste werkzaamheden moeten in 2014 beginnen.

Overeenkomst

De zes initiatiefnemers sloten onlangs een overeenkomst voor de bouw van de ruim 380 stations. Met de realisatie van het project is een bedrag gemoeid van ongeveer 350 miljoen euro. De zes bedrijven hopen op steun van de Duitse overheid bij het verder ontwikkelen van de waterstoftechnologie. Ook zijn afspraken gemaakt over het verkrijgen en distribueren van de benodigde hoeveelheden waterstof.

Als de plannen zijn afgerond moet langs snelwegen in Duitsland een netwerk zijn waarbij de stations maximaal 90 kilometer uit elkaar staan. Niet alleen in dichtbevolkte regio’s, maar ook in landelijke gebieden. Met de komst van de honderden vulpunten moet het rijden op waterstof aantrekkelijker worden. Een uitgebreid netwerk van stations is een voorwaarde om de technologie voor een groot publiek interessant te maken.

Shell

“Het aantal waterstoftankstations in Duitsland in 2023 zou hoger moeten zijn dan het huidige aantal snelwegstations in heel Duitsland”, vindt Thomas Weber, lid van de Raad van Bestuur van Daimler. Ook Shell en Total zien heil in de exploitatie van waterstof. CEO van Shell Duitsland Peter Blauwhoff ziet in waterstof een belangrijke brandstof voor de toekomst. Total exploiteert momenteel 5 van de 15 waterstoftankstations bij de oosterburen en opent binnenkort een zesde locatie in Berlijn.

Het grootste voordeel van waterstof ten opzichte van fossiele brandstoffen is de afwezigheid van CO2-uitstoot. De verwachting is dat in 2015 de massaproductie van waterstofauto’s op gang is gekomen.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.