Tango langs snelweg voldoet aan omzet-verwachtingen

De onlangs geopende Tango langs rijksweg A27 bij Eemnes voldoet aan de verwachtingen van moederbedrijf Q8. Op 20 september opende de eerste Tango aan een snelweg en na twee weken blijkt de omzet op het gewenste niveau. Dat meldt strategic project manager Martijn Hazebroek van Q8. Hoeveel omzet is gedraaid de afgelopen 14 dagen deelt hij niet mee.

De onbemande pomp langs de A27 ging donderdag 3 oktober officieel open, maar draaide al twee weken. Bestuurders van zowel personenauto’s als vrachtwagens weten sinds 20 september de Tango goed te vinden. “Om te zeggen dat het tankstation de verwachtingen overtreft, is wat overdreven. Maar we zijn gelukkig met de resultaten sinds de opening. We hadden behoorlijk hoge verwachtingen en die worden waargemaakt”, licht Hazebroek toe.

Veilingen

Q8 ziet de nieuwe Tango als een test. “Over een paar maanden gaan we kijken naar de resultaten en naar hoe de nieuwe Tango wordt ontvangen. Dan besluiten we of er meer locaties langs snelwegen komen.” Daarbij kijkt het Koeweitse bedrijf niet alleen naar de 9 Q8-vestigingen die het momenteel langs de rijksweg heeft. “Er zijn elk jaar veilingen in Den Haag. Die ontwikkelingen volgen we ook.”

Met de ondernemers die nu een Q8-vestiging hebben langs de snelweg gaat het moederbedrijf in overleg bij een eventuele omkleuring. “We willen een situatie waarbij zowel de ondernemer als Q8 zich goed voelt”, vertelt Hazebroek. Hij denkt daarbij onder meer aan een constructie waarbij Tango de brandstof verkoopt en de ondernemer de shop blijft exploiteren.

Ondernemers

Ook de Tango bij Eemnes was tot voor kort een bemande Q8. De ondernemer besloot echter uit eigen beweging om ermee te stoppen. Zelf een shop openen, bijvoorbeeld onder Q8-vlag, heeft het bedrijf nooit serieus overwogen. Q8 wil zich met Tango vooral richten op het verkopen van brandstof. De naastgelegen shop is nu van de formule Scheiwijk voor Fijnproevers.

Wat meteen opvalt aan het onbemande tankstations is dat hij een stuk groter is dan andere Tango-vestigingen. De locatie langs de A27 heeft 4 pompen en 7 opstelplaatsen voor personenauto’s. Ook kunnen vrachtwagens terecht bij het nieuwe pompstation. Een primeur voor Tango. De 152 vestigingen op het onderliggende wegennet bieden alleen brandstof voor personenvoertuigen.

Focusborden

Wat ook nieuw is, is het gebruik van focusborden. Op de borden geeft een groen licht aan dat een pomp kan worden gebruikt. Een rood licht geeft aan dat bijvoorbeeld sprake is van een storing of dat de pomp leeg is. “Hiermee willen we van een afstandje al duidelijk maken dat een pomp wel of niet gebruikt kan worden. Zo voorkom je dat automobilisten achteruit moeten rijden om een andere plek te zoeken. Dat leidt soms tot gevaarlijke situaties”, aldus Hazebroek.

De prijzen die Tango hanteert zijn fors lager dan gebruikelijk op een snelweglocatie. Op de dag van de officiële opening betaalden klanten 1,679 euro voor een liter Euro95. Een liter diesel kostte 1,369 euro. Die prijzen zijn een cent lager dan gebruikelijk bij de vestiging in Eemnes. Dit omdat de opening samenviel met de Dwaze Donderdag-actie, waarbij alle Tango-tankstations een cent extra korting geven. Lpg verkoopt Tango niet. Dat is in Nederland niet toegestaan bij onbemande locaties.

Prijzen

De Esso-vestiging aan de overkant van de snelweg hanteert inmiddels ook relatief lage prijzen. Op 3 oktober betaalden automobilisten daar 1,709 euro voor een liter Euro95. Een liter diesel kostte 1,419 euro.

Voor Eemnes is gekozen omdat het centraal gelegen is. De Randstad is relatief dichtbij en de A27 is een veel gebruikte snelweg. “We hadden ook kunnen kiezen voor een uithoek van Nederland. Maar dan test je niet wat je wilt testen.”

Tom van Gurp

Lees ook: Tango zet eerste stappen langs snelweg

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.