Daling brandstofprijzen zorgt voor afname inflatie

De prijzen van benzine, diesel en lpg waren in augustus dit jaar lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De lagere brandstofprijzen waren de belangrijkste drukker van de inflatie vorige maand. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op haar website.

De inflatie bedroeg vorige maand 2,8 %. Een maand eerder kwam het CBS nog uit op een gemiddelde prijsstijging van 3,1 %, een record in de laatste vijf jaar. Een daling van de benzineprijzen is de belangrijkste oorzaak dat de inflatie in augustus lager uitviel dan in juli.

Benzineprijs

Volgens het statistiekbureau bedroeg op 31 augustus van vorig jaar de gemiddelde benzineprijs 1,809 euro, tegenover 1,774 op dezelfde dag vorig jaar. Dat komt neer op een daling van 3,5 eurocent. Ook de prijzen voor diesel en lpg lieten een soortgelijke daling zien, respectievelijk 3,5 eurocent en 4,4 eurocent in vergelijking met vorig jaar.

Wel geeft het CBS aan dat Nederland sinds oktober 2012 een van de landen is met de hoogste inflatie in de eurozone. Volgens de organisatie komt dat onder meer door de belastingverhogingen die in ons land zijn doorgevoerd. Zo verhoogde de overheid in oktober vorig jaar het BTW-tarief van 19 naar 21 %. Ook staan er voor volgend jaar enkele accijnsverhogingen op stapel, onder meer op diesel en lpg.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.