tanken

‘400 miljoen lagere accijns-opbrengst dan begroot voor Staat’

Er komt dit jaar ruim 400 miljoen euro minder aan brandstofaccijns binnen bij het Rijk dan het ministerie van Financiën heeft begroot. Dat verwacht Bovag Tankstations. De brancheorganisatie zegt zich daarbij te baseren op CBS-cijfers over de ontwikkeling van de verkoop van benzine, diesel en lpg in de eerste 4 maanden van dit jaar.

Financiën zou volgens BOVAG beter moeten weten, want ook in 2012 kwam de werkelijk gerealiseerde opbrengst lager uit dan begroot. Toen ging het om een 338 miljoen euro. Volgens Bovag overschat Financiën vooral de opbrengsten uit diesel.

Brandstofverkoop

“Die zouden alleen kunnen worden gerealiseerd als dit jaar een recordaantal liters van deze brandstof zouden worden verkocht”, verklaart woordvoerder Paul de Waal in de Bovagkrant. “In de begroting wordt uitgegaan van 8,9 miljard liter.”

BOVAG rekent op 600 miljoen liter minder en wijst daarbij onder meer op de economische crisis en de weerslag daarvan op de transportsector. “Het kan niet zo zijn dat de automobilist straks de rekening krijgt gepresenteerd van deze misrekening”, aldus De Waal.

Belastingopbrengsten

Het ministerie van Financiën maakt zich nog niet druk om de lagere opbrengst. Die wil eerst Prinsjesdag afwachten om te zien wat de stand van zaken is met betrekking tot de belastingopbrengsten en de eventuele consequenties daarvan voor 2014.

Naast de lagere opbrengsten met brandstofaccijns, heeft de Nederlandse staat ook fors lagere accijns-opbrengsten op tabak door de weglek-effecten naar het buitenland. Volgens Accijnslek.nl zou er inmiddels al 240 miljoen euro zijn misgelopen.

Accijns

Terwijl in Nederland de accijns-opbrengsten lager zijn dan verwacht, profiteren ondertussen de Belgische en Duitse staatskas steeds meer van de hogere Nederlandse accijns. In België zijn de accijnsinkomsten alvast met 4,3 procent gestegen. In 2011 bedroeg het totaal zo’n 6,195 miljard euro, terwijl dat in 2012 al 6,460 miljard euro was. Dat komt neer op een totale stijging van ongeveer 265 miljoen euro.

Voor tabak is er een stijging van 315 miljoen euro, voor alcohol een kleinere stijging van 10 miljoen euro. De inkomsten uit accijnzen op bier zijn zelfs gedaald met drie miljoen euro. Brandstof – zoals benzine en diesel – maakt deel uit van een grotere groep energieproducten en daarvoor zijn geen aparte accijnzencijfers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , , , ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘400 miljoen lagere accijns-opbrengst dan begroot voor Staat’ | TankPro.nl
tanken

‘400 miljoen lagere accijns-opbrengst dan begroot voor Staat’

Er komt dit jaar ruim 400 miljoen euro minder aan brandstofaccijns binnen bij het Rijk dan het ministerie van Financiën heeft begroot. Dat verwacht Bovag Tankstations. De brancheorganisatie zegt zich daarbij te baseren op CBS-cijfers over de ontwikkeling van de verkoop van benzine, diesel en lpg in de eerste 4 maanden van dit jaar.

Financiën zou volgens BOVAG beter moeten weten, want ook in 2012 kwam de werkelijk gerealiseerde opbrengst lager uit dan begroot. Toen ging het om een 338 miljoen euro. Volgens Bovag overschat Financiën vooral de opbrengsten uit diesel.

Brandstofverkoop

“Die zouden alleen kunnen worden gerealiseerd als dit jaar een recordaantal liters van deze brandstof zouden worden verkocht”, verklaart woordvoerder Paul de Waal in de Bovagkrant. “In de begroting wordt uitgegaan van 8,9 miljard liter.”

BOVAG rekent op 600 miljoen liter minder en wijst daarbij onder meer op de economische crisis en de weerslag daarvan op de transportsector. “Het kan niet zo zijn dat de automobilist straks de rekening krijgt gepresenteerd van deze misrekening”, aldus De Waal.

Belastingopbrengsten

Het ministerie van Financiën maakt zich nog niet druk om de lagere opbrengst. Die wil eerst Prinsjesdag afwachten om te zien wat de stand van zaken is met betrekking tot de belastingopbrengsten en de eventuele consequenties daarvan voor 2014.

Naast de lagere opbrengsten met brandstofaccijns, heeft de Nederlandse staat ook fors lagere accijns-opbrengsten op tabak door de weglek-effecten naar het buitenland. Volgens Accijnslek.nl zou er inmiddels al 240 miljoen euro zijn misgelopen.

Accijns

Terwijl in Nederland de accijns-opbrengsten lager zijn dan verwacht, profiteren ondertussen de Belgische en Duitse staatskas steeds meer van de hogere Nederlandse accijns. In België zijn de accijnsinkomsten alvast met 4,3 procent gestegen. In 2011 bedroeg het totaal zo’n 6,195 miljard euro, terwijl dat in 2012 al 6,460 miljard euro was. Dat komt neer op een totale stijging van ongeveer 265 miljoen euro.

Voor tabak is er een stijging van 315 miljoen euro, voor alcohol een kleinere stijging van 10 miljoen euro. De inkomsten uit accijnzen op bier zijn zelfs gedaald met drie miljoen euro. Brandstof – zoals benzine en diesel – maakt deel uit van een grotere groep energieproducten en daarvoor zijn geen aparte accijnzencijfers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , , , ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.