Rekenkamer, Ewout Klok, pomphouder

Rekenkamer over opbouw benzineprijs; alleen de Staat wordt rijk

VIDEO – Het televisieprogramma De Rekenkamer ging vorige week op onderzoek om te kijken hoe de benzineprijs aan de pomp wordt bepaald. Wat pomphouders al lang weten, wordt nu hopelijk ook duidelijk voor de consument. Als de adviesprijs 1,84 euro bedraagt, gaat maar liefst 1,07 euro naar de Nederlandse staat. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is dus de enige echter oliesjeik van Nederland.

De overheid ontvangt per getankte liter 75 cent accijs en 32 cent btw. De andere componenten zijn de prijs van een liter ruwe olie (55 cent), de prijs van de raffinage (10 cent) en de marge voor de pomphouder (12 cent). Al is er geen pomphouder in Nederland die deze marge durft te rekenen aan zijn klanten. De korting die wordt gegeven op de adviesprijs, komt voor zijn rekening. In de praktijk is er vaak een marge van een schamele 4 cent per liter.

Bekijk de uitzending:
Get Adobe Flash

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rekenkamer over opbouw benzineprijs; alleen de Staat wordt rijk | TankPro.nl
Rekenkamer, Ewout Klok, pomphouder

Rekenkamer over opbouw benzineprijs; alleen de Staat wordt rijk

VIDEO – Het televisieprogramma De Rekenkamer ging vorige week op onderzoek om te kijken hoe de benzineprijs aan de pomp wordt bepaald. Wat pomphouders al lang weten, wordt nu hopelijk ook duidelijk voor de consument. Als de adviesprijs 1,84 euro bedraagt, gaat maar liefst 1,07 euro naar de Nederlandse staat. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is dus de enige echter oliesjeik van Nederland.

De overheid ontvangt per getankte liter 75 cent accijs en 32 cent btw. De andere componenten zijn de prijs van een liter ruwe olie (55 cent), de prijs van de raffinage (10 cent) en de marge voor de pomphouder (12 cent). Al is er geen pomphouder in Nederland die deze marge durft te rekenen aan zijn klanten. De korting die wordt gegeven op de adviesprijs, komt voor zijn rekening. In de praktijk is er vaak een marge van een schamele 4 cent per liter.

Bekijk de uitzending:
Get Adobe Flash

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.