saab, biopower, ethanol

Autofabrikanten waarschuwen voor gebruik E15-benzine

De Europese Vereniging van autofabrikanten ACEA heeft bij RAI Vereniging haar zorgen uitgesproken over E15-benzine die bij ruim 100 tankstations in Nederland wordt aangeboden. Inmiddels heeft RAI Vereniging dit bij de overheid aangekaart, omdat E15-benzine niet zou voldoen aan de geldende regelgeving voor het aanbieden van motorbrandstoffen zoals de Fuel Quality Directive (FQD) en het Warenwetbesluit benzine. Hier gaat het om Euro95-benzine waaraan 15% ‘natte’ ethanol is toegevoegd.

“Fabrikanten kunnen niet instaan voor de effecten van andere dan toegelaten brandstoffen”, meldt de RAI Vereniging. “Voor motorfietsfabrikanten is dat niet anders.”

Bijmenging

In Nederland wordt op basis van Europese afspraken tot maximaal 5% (droge) ethanol verplicht toegevoegd aan gewone benzines (E5). Deze bijmenging levert voor geen enkel modern voertuig problemen op.

 Ook E10 wordt in Europa op ruime schaal aangeboden. Welke auto’s en motorfietsen geschikt zijn voor het gebruik daarvan, kunnen bezitters nagaan op diverse lijsten met opgave van (on)geschiktheid door fabrikanten.

Voor E15-benzine bestaan dergelijke overzichten niet. Alleen van zogenoemde flexifuel-modellen staat vast dat deze geschikt zijn voor een hoger percentage ethanolbijmenging (zoals E85). E15 wordt inmiddels bij ruim 100 Nederlandse tankstations aangeboden.

Premiumbenzine

“

Voor alle andere voertuigen geldt dat eigenaren het best kunnen kiezen voor een van de benzines die voldoen aan de FQD, dus Euro98, Euro95 of een van de bekende premiumbenzines”, aldus de RAI Vereniging.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Autofabrikanten waarschuwen voor gebruik E15-benzine | TankPro.nl
saab, biopower, ethanol

Autofabrikanten waarschuwen voor gebruik E15-benzine

De Europese Vereniging van autofabrikanten ACEA heeft bij RAI Vereniging haar zorgen uitgesproken over E15-benzine die bij ruim 100 tankstations in Nederland wordt aangeboden. Inmiddels heeft RAI Vereniging dit bij de overheid aangekaart, omdat E15-benzine niet zou voldoen aan de geldende regelgeving voor het aanbieden van motorbrandstoffen zoals de Fuel Quality Directive (FQD) en het Warenwetbesluit benzine. Hier gaat het om Euro95-benzine waaraan 15% ‘natte’ ethanol is toegevoegd.

“Fabrikanten kunnen niet instaan voor de effecten van andere dan toegelaten brandstoffen”, meldt de RAI Vereniging. “Voor motorfietsfabrikanten is dat niet anders.”

Bijmenging

In Nederland wordt op basis van Europese afspraken tot maximaal 5% (droge) ethanol verplicht toegevoegd aan gewone benzines (E5). Deze bijmenging levert voor geen enkel modern voertuig problemen op.

 Ook E10 wordt in Europa op ruime schaal aangeboden. Welke auto’s en motorfietsen geschikt zijn voor het gebruik daarvan, kunnen bezitters nagaan op diverse lijsten met opgave van (on)geschiktheid door fabrikanten.

Voor E15-benzine bestaan dergelijke overzichten niet. Alleen van zogenoemde flexifuel-modellen staat vast dat deze geschikt zijn voor een hoger percentage ethanolbijmenging (zoals E85). E15 wordt inmiddels bij ruim 100 Nederlandse tankstations aangeboden.

Premiumbenzine

“

Voor alle andere voertuigen geldt dat eigenaren het best kunnen kiezen voor een van de benzines die voldoen aan de FQD, dus Euro98, Euro95 of een van de bekende premiumbenzines”, aldus de RAI Vereniging.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.