Nederlander loopt nog niet warm voor elektrische auto

De belangstelling voor elektrisch rijden onder Nederlanders is nog gering ondanks het snel groeiende aanbod van elektrische auto’s. Dat valt op te maken uit een onderzoek van Cendris onder ruim 8000 leden van het eigen consumentenpanel. Van hen verwacht 88 procent geen elektrisch voertuig aan te schaffen de komende vijf jaar. 

De grootste belemmering die de panelleden noemen (40 procent) om een elektrische auto aan te schaffen is de relatief hoge aanschafprijs. Andere belangrijke bezwaren zijn het de actieradius (34 procent), het nog beperkte aantal oplaadpunten (33 procent) en de oplaadtijd.

Milieu

Mensen die wel van plan zijn om een elektrische auto te kopen doen dat vooral uit milieu-oogpunt. Voor 75 procent van die groep is dat het voornaamste argument. Andere redenen die ze noemen zijn: goedkoper in gebruik, beschikken over de mogelijkheid om thuis op te laden, het innovatieve karakter van een elektrische auto en relatief stil in gebruik.

Centris voorziet dat de opmars van de elektrische auto ten koste zal gaan van hybride voertuigen. Van de hybride automobilisten verwacht 35 procent binnen vijf jaar een elektrische auto aan te schaffen. Bij de diesel- en benzinerijders liggen die percentages een stuk lager. Van de huidige benzinerijders denkt een kleine 10 procent een elektrisch voertuig aan te schaffen en van de dieselrijders verwacht 13 procent dat te doen.

Groeikans

De groei van de elektrische auto zal volgens Cendris vooral bij hybride voertuigen vandaan moeten komen. Aangezien het aantal huishoudens met een hybride auto vooral geconcentreerd is in het midden van het landen, ten zuiden van Amsterdam en in bepaalde gebieden rondom Eindhoven en Groningen, ziet Cendris daar de beste groeikansen.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.