Wethouder start discussie over lpg-verkoop Krimpen a/d IJssel

De opslag en verkoop van lpg bij Autofood aan de Nieuwe Tiendweg in Krimpen aan den IJssel staat ter discussie. Wethouder Jaap Blankenberg gaat stopzetting van verkoop van lpg ter sprake brengen in het college van B en W. 
Stopzetting van de verkoop van lpg was een advies van de Veiligheidsregio Rotterdam – Rijnmond. Die zou het te gevaarlijk vinden.

“Een dergelijk negatief advies van de Veiligheidsregio zullen we zeer serieus moeten nemen en niet zondermeer doorgaan met opslag en verkoop van LPG in deze dichtbevolkte woonkern met mogelijke risico’s”, zo omschrijft Luijendijk zijn bezorgdheid.

Lpg

Over lpg bestaan nog veel vooroordelen. Het grootste vooroordeel is dat het een zeer explosieve brandstof betreft, die zeker niet thuishoort op tankstations in woonwijken. Uit de praktijk blijkt echter dat de opslag van lpg mede vanwege de strenge regelgeving van de overheid niet gevaarlijker is dan benzine of diesel.

Voor lpg-tankstations gelden strenge veiligheidsregels voor transport en opslag. De bedrijven zijn in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor een veilige situatie bij hun bedrijf. Ze kennen de risico’s en leiden werknemers op in het omgaan met gevaarlijke stoffen.

Regelgeving

Door regelgeving, vergunningenstelsels en controle op de naleving daarvan houden gemeenten zelf de veiligheidssituatie in het oog. Inspecteurs van de gemeente controleren of bedrijven lpg op een juiste wijze opslaan en behandelen. De brandweer controleert of ze voldoen aan de voorschriften ter voorkoming van brand.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.