tanken, tankstation

‘Conclusie Nibud dat 9 procent auto wegdoet, is onzin’

tanken, tankstation

Dat er steeds minder liters brandstof verkocht worden, heeft de tankstationbranche al maanden gemerkt. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting Nibud meldt deze week echter dat maar liefst negen procent van de Nederlanders in 2012 de auto weg heeft gedaan wegens bezuinigingen. Branchevereniging BOVAG zegt de conclusies van het Nibud niet te kunnen plaatsen.

Nibud heeft een enquête gehouden onder 1.800 respondenten. 70 procent van hen gaf aan te hebben bezuinigd, en 9 procent zou zelfs de auto hebben weggedaan. Althans, volgens het Nibud.

Ondervraagden

“Die conclusies lijken niet te kloppen”, zegt Tom Huyskens, woordvoerder van BOVAG.  “Zeventig procent van de 1.800 respondenten zegt te hebben bezuinigd, dan kom je uit op 1.260 personen. 9 procent van hen zegt de auto van de hand te hebben gedaan, dan kom je uit op 113,4 personen. Dit laat zich vertalen naar 6,3 procent van het totaal aantal ondervraagden.”

Vertaal je die cijfers landelijk, dan zou het om 6,3 procent van de Nederlanders gaan. Als je het Nederlandse wagenpark inschat op 8 miljoen auto’s, dan betekent dit, dat er bijna een half miljoen auto’s verdwenen zouden moeten zijn.

Wagenpark

“Uit cijfers waarover wij beschikken, zoals die van RDW, kunnen wij dat niet opmaken”, meldt Huyskens in de Bovagkrant. “Sterker nog, het afgelopen jaar hebben we een toename gezien van het aantal privéauto’s met zo’n 100.000 stuks. Het totale wagenpark is met 15.000 stuks afgenomen, wat vooral voor rekening komt van de toegenomen export.”

De vraag is dus waar die half miljoen auto’s uit het Nibud-onderzoek gebleven kunnen zijn. Huyskens:  “Het enige dat wij kunnen bedenken is dat het Nibud verzuimd heeft te vragen of diegene die de auto heeft weggedaan, er ook een andere, lees kleinere auto, voor in de plaats heeft teruggekocht. Dat zou namelijk veel verklaren.”

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.