lpg, tankwagen

Terugloop aandeel lpg tot staan gebracht in Nederland

lpg, tankwagen

De jarenlange verliezende populariteit van lpg onder automobilisten lijkt gestopt. Hoewel de verkoop van nieuwe diesel- en benzine-auto’s terugloopt, blijft het aandeel lpg-installaties dat wordt ingebouwd gelijk. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Bovag en Stichting Autogas Nederland. Lpg wint aan terrein doordat het verschil in prijs met benzine en diesel groeit en er steeds meer fabrikanten auto’s met een lpg-installatie op de markt brengen.

In 2012 werden er bijna 14.500 auto’s geregistreerd die op lpg rijden. In 2011 waren dat er 11.800. Dat gaat om nieuwe auto’s, maar ook om auto’s waar achteraf een installatie in wordt gebouwd.

CBS

Ook cijfers van het CBS laten een voorzichtige kentering zien. Sinds 1990 daalde de hoeveelheid lpg die werd verbruikt in Nederland, met gemiddeld bijna 30 ton per jaar. Maar die daling maakte in 2012 een pas op de plaats. In dat jaar werd 285.000 ton lpg gebruikt in Nederland, slechts 2 ton minder dan in 2011. Toch is de uitstroom van het aantal auto’s dat op lpg rijdt nog altijd groter dan de instroom.

In de jaren ’90 was lpg zeer populair. Toen reden meer dan een half miljoen Nederlandse auto’s op lpg; inmiddels zijn het er nog zo’n 215.000. Sinds de jaren ’90 hebben auto’s die rijden op diesel, aardgas en elektriciteit aan populariteit gewonnen.

Verkoop LPG

De verkoop van brandstoffen voor motorvoertuigen is in 2012 fors gedaald ten opzichte van 2011. In totaal werd er 3,4% minder benzine, diesel en LPG verkocht. Met name de verkoop van diesel zakte fors in: -3,6%. De totale verkoop in 2012 kwam uit op 13,5 miljard liter brandstof. LPG wist zich als enige brandstofsoort te handhaven op hetzelfde niveau als 2011.

In België gaat het ook al jaren slecht met het aantal LPG-rijders. In tien jaar tijd is het aantal auto’s dat rondrijdt op lpg maar liefst gehalveerd. Waren er in 2002 nog 54.667 auto’s op lpg, dat aantal is in 2012 gedaald tot 25.762. Touring (Belgische ANWB) wijt de daling aan de weinig ondersteuning van lpg door de overheid. Er ontbreken niet alleen fiscale voordelen, er wordt ook te weinig over gecominuceerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.