Urine van mannen als brandstof voor elektrische auto

Het waterschap Friesland gaat de urine van 280 mannelijke medewerkers opvangen om zo elektriciteit te genereren. Het betreft een proef van een jaar. Als het experiment slaagt dan wil het waterschap de elektriciteit gebruiken voor het gebouw maar eventueel ook om elektrische auto’s op te laten rijden.

Onder het motto ‘Wateren voor energie’ start de proef over twee weken in het kantoor van het waterschap in Leeuwarden. Daar is voor alle 280 mannelijke medewerkers een speciaal urinoir geplaatst dat de urine opvangt en niet vermengt met water.

“Dat is ook de reden waarom vrouwen niet deelnemen aan de proef. Het is op een wc toch moeilijker om water en urine van elkaar te scheiden”, aldus Mirjam Spaans van het waterschap.

Actieradius van 50 km

De opgevangen urine zal door een laboratorium worden gescheiden in fosfaat en stikstof die de bouwstenen voor een brandstofcel vormen. De energie die hiermee vrijkomt kan worden gebruikt als brandstof voor een elektrische auto.

Er is nu al uitgerekend dat de plas van de 280 medewerkers van het Friese waterschap dagelijks goed is voor acht kilowatt uur stroom, zo is de verwachting. Een elektrische auto rijdt hier 50 kilometer op.

Enthousiast

Overigens zal het nog even gaan duren voordat de eerste auto’s op mannenplas gaan rijden. Spaans:” Dat is echt toekomstmuziek maar we sluiten het zeker niet uit. We gaan eerst maar eens kijken wat de urine daadwerkelijk aan stroom oplevert. De medewerkers zijn in ieder geval enthousiast.”

Fred Kramer

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Urine van mannen als brandstof voor elektrische auto | TankPro.nl

Urine van mannen als brandstof voor elektrische auto

Het waterschap Friesland gaat de urine van 280 mannelijke medewerkers opvangen om zo elektriciteit te genereren. Het betreft een proef van een jaar. Als het experiment slaagt dan wil het waterschap de elektriciteit gebruiken voor het gebouw maar eventueel ook om elektrische auto’s op te laten rijden.

Onder het motto ‘Wateren voor energie’ start de proef over twee weken in het kantoor van het waterschap in Leeuwarden. Daar is voor alle 280 mannelijke medewerkers een speciaal urinoir geplaatst dat de urine opvangt en niet vermengt met water.

“Dat is ook de reden waarom vrouwen niet deelnemen aan de proef. Het is op een wc toch moeilijker om water en urine van elkaar te scheiden”, aldus Mirjam Spaans van het waterschap.

Actieradius van 50 km

De opgevangen urine zal door een laboratorium worden gescheiden in fosfaat en stikstof die de bouwstenen voor een brandstofcel vormen. De energie die hiermee vrijkomt kan worden gebruikt als brandstof voor een elektrische auto.

Er is nu al uitgerekend dat de plas van de 280 medewerkers van het Friese waterschap dagelijks goed is voor acht kilowatt uur stroom, zo is de verwachting. Een elektrische auto rijdt hier 50 kilometer op.

Enthousiast

Overigens zal het nog even gaan duren voordat de eerste auto’s op mannenplas gaan rijden. Spaans:” Dat is echt toekomstmuziek maar we sluiten het zeker niet uit. We gaan eerst maar eens kijken wat de urine daadwerkelijk aan stroom oplevert. De medewerkers zijn in ieder geval enthousiast.”

Fred Kramer

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.