esso express, prijzenbord

Benzineprijzen drukken hoge inflatie

De inflatie steeg in januari naar 3 procent. De stijging wordt vooral veroorzaakt door duurdere verzekeringen en duurdere auto’s. De benzineprijzen drukten de inflatie juist. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek constateert dat benzine een verlagend effect had op de inflatie. De prijzen aan de pomp lagen in januari weliswaar 3,2 procent hoger dan een jaar eerder, maar in december was dit nog 6,7 procent.

Hoogste inflatie in vier jaar

De inflatie van januari 2013  is volgens het CBS de hoogste in vier jaar. In december waren de prijzen voor consumenten gemiddeld nog 2,9 procent hoger dan een jaar eerder.

Veranderingen in de btw, assurantiebelasting en energiebelasting hadden een effect van 1,4 procentpunt op de inflatie in januari 2013. Dat is volgens het CBS het grootste aandeel in de inflatie sinds 1992. Zo steeg de assurantiebelasting van 9,7 naar 21 procent en werden onder andere de aankoopbelasting op nieuwe auto’s en energiebelasting hoger.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.