Mercedes-Benz-B-Klasse_waterstof-F-Cell

Grote autofabrikanten zetten vol in op waterstofauto

Drie grote autofabrikanten Daimler, Ford en Nissan gaan samen auto’s produceren die op waterstof rijden. Deze ‘Fuel Cell Vehicles’ (FCV’s) moeten vanaf 2017 met honderdduizenden van de band rollen. De samenwerking is een duidelijk signaal naar beleidsmakers dat voor autofabrikanten waterstof de brandstof van de toekomst is.

De samenwerking tussen Daimler, Ford en Nissan is uniek te noemen en moet vanaf 2017 vooral een betaalbare auto op waterstof gaan opleveren.

Prototype

Andere automerken zijn ook bezig met de ontwikkeling van waterstofauto’s maar doen dat voooralsnog op eigen tiel. Zo maakte Hyundai vorig jaar bekend FCV’s te gaan produceren.Bij Daimler, Opel, Honda,Toyota en Nissan werd toen ook al aan het produceren van FCV’s gewerkt.

BMW heeft inmiddels de waterstoftechniek van Toyota gekocht om in 2015 een prototype te kunnen ontwikkelen en in 2020 een FCV op de markt te brengen. Toyota is sneller. hun eerste FCV van ongeveer 50.000 dollar moet in 2015 al uitkomen. Ook Mazda, Suzuki en General Motors houden zich bezig met onderzoek naar en het produceren van FCV’s.

Nieuwe techniek

De meeste elektrische auto’s die nu rondrijden, hebben accu’s die worden opgeladen met stroom afkomstig uit conventionele energiecentrales en daarnaast nog gewone brandstof. In de nieuwe waterstofauto’s – fuel cell vehicles (FCV’s) – wordt elektriciteit opgewekt door in een brandstofcel waterstof en zuurstof samen te persen.

Deze FCV’s stoten in feite alleen water uit, kunnen langere afstanden rijden dan de huidige elektrische auto’s en in enkele minuten worden bijgevuld.

Een waterstofauto is alleen milieuvriendelijk en duurzaam als de energie die in eerste instantie gebruikt wordt om het waterstofgas te vormen milieuvriendelijk is opgewekt. Bovendien moet er naar oplossingen voor de opslag van waterstof worden gezocht omdat er voor rijden op waterstof veel waterstof nodig is en de energiedichtheid van waterstofgas laag is.

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.