tanken

Benzine en sigaretten meest gestegen in prijs in 2012

De prijs van autobrandstoffen behoort tot de top 5 van de producten met de grootste prijsstijging in 2012. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend. In 2012 haalden verschillende brandstoffen qua prijs het hoogste niveau ooit. Ten opzichte van 2011 waren de prijzen aan de pomp gemiddeld 7,3% hoger dan in 2011.

In 2012 was de inflatie gemiddeld 2,5 procent. Autobrandstoffen behoorden tot de producten met de grootste prijsstijging. Consumentenelektronica en water daalden sterk in prijs. Gemiddeld werden levensmiddelen 2,0 procent duurder.

Accijnsverhoging

Autobrandstoffen zijn in 2012 flink in prijs gestegen. Ze waren gemiddeld 7,3 procent duurder dan in 2011. Daarmee stonden autobrandstoffen in de top 5 van de meest in prijs gestegen producten. Naast de hogere olieprijs zorgden ook de accijnsverhoging in januari 2012 en de btw-verhoging per 1 oktober voor deze stijging.

De prijzen van zowel euroloodvrij, diesel als LPG bereikten in 2012 recordhoogten. Naast autobrandstoffen werden ook bus- en taxivervoer, gas en sigaretten flink duurder.

Goedkoper

Niet alles werd duurder in 2012. Voor kraanwater betaalde de consument 7 procent minder dan in 2011. De grondwaterbelasting werd in januari 2012 afgeschaft en de drinkwaterbedrijven hebben dat doorberekend aan de klant. Ook betaalde de consument opnieuw minder voor consumentenelektronica, zoals computers, televisies en fotocamera’s.

Lees ook: BOVAG vraagt overheid prijsindexatie brandstoffen te schrappen

Lees ook: Pomphouders grensstreek zwaar de dupe van accijnsverhoging

 

Prijsverandering in 2012

 Grootste prijsveranderingen in 2012

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.