LNG tankstation Ballast Nedam

Brits offensief voor gebruik van LNG en CNG

De Britse verladers organisatie FTA (Freight Transport Association) heeft de regering opgeroepen om het gebruik van LNG en CNG als motorbrandstof te stimuleren. De organisatie pleit voor het opzetten van een netwerk van gastankstations waardoor met name kleinere bedrijven eerder geneigd zullen zijn over te stappen op bedrijfswagens die Groengas als brandstof gebruiken.

In een ‘Brandstof Manifest’ verklaart de FTA dat gas een uitstekend alternatief is voor diesel. Niet alleen is LNG en CNG veel schoner dan dieselolie (in geval van Groengas zelfs tot 60 % minder CO2 uitstoot), ook zijn motoren op aardgas veel stiller. Zodoende kunnen vrachtwagens ook in de avond- en vroege ochtenduren vaker lossen en laden.

Concrete plannen

De FTA liet zijn bespiegelingen aangaande aardgas en Groengas als brandstof voor bedrijfswagens ondersteunen door commentaren van grote vervoerders die concrete plannen tenminste een deel van de vloot te laten rijden op gas. Verder haakt de FTA hiermee in op een rapport van het Britse ministerie van Transport inzake zuinig rijden en hoe te komen tot lagere uitstoot van uitlaatgassen, meldt Groen7.nl.

Belangrijke troef

In Nederland wordt het toepassen van aardgas als brandstof voor de transportsector steeds vaker door bedrijven en overheden gestimuleerd. Het groene rijden is een belangrijke troef bij aanbestedingen. Het netwerk van aardgas tankstations is inmiddels gegroeid tot boven de 100. Onlangs werd het eerste openbare LNG- station voor vrachtwagens in Zwolle geopend.

Lees ook: Investeren in LNG noodzakelijk voor schoon vrachtverkeer.


U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.