tankende automobilist

BOVAG vraagt overheid prijsindexatie brandstoffen te schrappen

BOVAG roept de overheid op om de ‘reguliere’, automatische inflatiecorrecties eens kritisch tegen het licht te houden en de indexatie van 1 januari 2014 sowieso te schrappen. Op 1 oktober 2012 steeg het BTW-percentage van 19 naar 21.

BOVAG heeft berekend dat door overheidsmaatregelen in de periode van 1 oktober 2012 tot en met 1 januari 2014 de prijzen van benzine, diesel en LPG met 7 tot 11 cent per liter stijgen. Op 1 januari aanstaande staat de automobilist een inflatiecorrectie op de accijnzen van 2,2% te wachten.

Kale brandstofprijs

BTW wordt niet alleen geheven over de ‘kale’ brandstofprijs, maar ook over het aandeel accijns. Op 1 januari wordt een jaarlijkse, automatische inflatiecorrectie op de accijnzen doorgevoerd van 2,2% en eenzelfde correctie staat ook voor 1 januari 2014 in de steigers. Daarnaast gaat op 1 januari 2014 conform het regeerakkoord van VVD en PvdA de accijns op een liter diesel met 3 cent omhoog en de accijns op LPG met 7 cent. Accijnzen zijn een vast bedrag per liter.

Bij gelijkblijvende ‘kale’ brandstofprijzen betekenen deze maatregelen desondanks een stijging van 7,3 cent per liter benzine, een stijging van 8,8 cent per liter diesel en maar liefst 10,7 cent voor LPG in 15 maanden tijd.

Economisch schadelijk


In het Verenigd Koninkrijk is onlangs een eerder reeds uitgestelde accijnsverhoging van 3 pence per liter uiteindelijk geschrapt, omdat bewindslieden van mening zijn dat de prijsstijging schadelijk kan uitpakken voor de economie. In Nederland is het corrigeren van accijnzen voor inflatie een automatisme van de overheid, maar daarmee wordt het fenomeen inflatie wel alsmaar in stand gehouden.

Brandstofprijzen vormen immers een belangrijke component voor bepaling van het inflatiepercentage. Dit werkt niet alleen nadelig voor de automobilist, maar ook de hogere transportkosten zullen weer doorwerken in ieders dagelijkse benodigdheden. Bovendien wordt de concurrentiepositie van pomphouders in grensstreken hiermee nog verder onder druk gezet.

Kritisch

De overheid doet er verstandig aan het accijnsbeleid eens kritisch tegen het licht te houden, vooral aangezien nu sowieso al circa 60% van een liter benzine in de vorm van accijns en BTW naar de schatkist vloeit. Op 1 januari 2006 werd al eens de indexatie op de accijns geschrapt vanwege hoge brandstofprijzen en op 1 januari 1998 vond er geen indexatie plaats vanwege een tussentijdse verhoging in 1997.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

1 reactie op “BOVAG vraagt overheid prijsindexatie brandstoffen te schrappen”

ben vivardi|27.12.12|13:20

waarom op de schone brandstof zoveel extra???we hebben er nog genoeg van in nederland?
hou het gas laag als je het schoner wil houden toch???

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.