Shell

Shell: Europa moet nu inzetten op winning schaliegas

Shell

Europa zou nu vol moeten inzetten op de winning van schaliegas. Als het dat niet doet dreigt het de boot te missen. Dat zegt de nieuwe baas van Shells productiedivisie Upstream Andy Brown. Europa zou volgens Brown het voorbeeld van de VS moeten volgen die met de winning van schaliegas in korte tijd een enorme onafhankelijkheid weten te waarborgen.

Van schaliegas kan vloeibaar aardgas worden gemaakt (LNG), een brandstof die in toenemende wordt gebruikt door de scheepvaart en zwaar vrachtverkeer. Schaliegas moet vaak op grote diepte uit keihard gesteente geperst worden met een oplossing van water en chemicaliën.

Weerstand

Deze methode leidt in Europa tot veel weerstand omdat het milieu hiermee in gevaar zou komen. Zo heeft bijvoorbeeld Frankrijk al een algeheel moratorium op de boringen afgekondigd. Ook proefboringen zijn daar van de baan. In Nederland hebben inmiddels al 39 gemeenten aangegeven geen heil te zien in de boringen op hun grond – net als de gehele provincie Flevoland.

De massale run op schaliegas heeft in Noord-Amerika niet alleen geleid tot een enorme aanvoer, maar ook tot overaanbod en de bijbehorende prijsval, meldt het FD. Het gas is namelijk nauwelijks tot niet te exporteren. Daarom verlegt Shell de laatste tijd steeds meer middelen en budget richting schalieolie en andere vloeistoffen en bouwt het fabrieken  om schaliegas om te zetten in LNG.

Tegengestelde dynamiek

In Europa is ondertussen sprake van een tegengestelde dynamiek. Het continent is afhankelijk van een beperkt aantal eigen gasvelden en verder van Russisch gas en van vloeibaar aardgas (lng). De prijzen zijn hier dan ook nog relatief hoog en consumenten en bedrijven betalen in verhouding tot Noord-Amerika veel meer voor hun gas.

Een van de gevolgen van de relatief hoge Europese gasprijs is dat energieproducenten als RWE, Vattenfall en EON hun gascentrales steeds vaker uitzetten, terwijl het machinepark dat op kolen loopt overuren draait. Tel daar een niet functionerend systeem met CO2-certificaten bij op en er klopt iets niet, aldus Andy Brown. Volgens de Shell-bestuurder is de kolenexport vanuit de VS naar Europa in relatief korte tijd vervijfvoudigd terwijl de gasvraag flink afneemt. En dat raakt ook Shell, dat inmiddels meer gas dan olie oppompt.

Oplossing

De oplossing kan liggen in de ontginning van de Europese schaliegasreserves, iets waar tot nu toe weinig animo voor was in Europa. Maar na Polen lijkt ook het Verenigd Koninkrijk klaar te zijn voor schaliegas

Shell is daar blij mee. Brown wijst op de welvaart die de schaliegasrevolutie de VS heeft gebracht. Zorgen over de gevolgen voor het milieu wuift hij weg. “We “fracken” al bronnen sinds de jaren dertig en dat veroorzaakt geen problemen’, zegt hij. ‘Mensen moeten zorgen dat ze de feiten op een rij hebben en zich niet laten leiden door emoties.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.