NewCo, Jean-Pierre Bakker, Non Food

Non-food producten aan opmars bezig in tankshops

De categorie non-food is bezig aan een opmars in tankstations. Er zit meer marge op dan de food-producten; er komt meer ruimte vrij door het verdwijnen van andere, verlieslijdende producten en de klanten weten het simpelweg meer te waarderen. Dat zegt althans Jean-Pierre Bakker, directeur van NewCo, leverancier van non food-producten in de Benelux en marktleider binnen het petrolkanaal. De veranderingen zijn nu al te zien bij buurtstations maar ook de grote oliemaatschappijen zullen op termijn een omslag maken, is zijn verwachting.

“Ik loop nog wel eens door een tankshop en dan zie ik bijvoorbeeld 50 soorten kauwgom liggen. Dan denk ik: wat is hier de toegevoegde waarde van?”

Meerwaarde

Jean-Pierre Bakker heeft zo zijn eigen kijk op de inrichting en het aanbod in tankshops. Als directeur van NewCo neigt die visie natuurlijk naar het aanbod van non food-producten maar op de man af gevraagd denkt Bakker echt dat het zo onderhand de spuigaten uitloopt met het food-aanbod. “Ik snap wel dat het voor pomphouders interessant om een ellenlang snoepgoedschap te hebben zolang de fabrikant er goed voor betaalt, maar een meerwaarde heeft het volgens mij niet.”

Bakker is zelf pomphouder geweest van een rijkswegstation in Maarheeze en kent de ontwikkeling van non-food en food-producten in de shop. “In mijn tijd bestond de shop voor 80 procent uit non food-producten. Alles auto-gerelateerd en hier en daar een Mars. Dat was het dan wel. Inmiddels is het food-gedeelte in tankshops vrijwel geëxplodeerd. Hooguit tien procent van het aanbod bestaat nu nog uit non food-producten.”

Verschuiving

Maar er is een verschuiving waar te nemen, meent Bakker: “Steeds meer pomphouders zijn bereid om de meters die in de shop vrijkomen in te richten met seizoengerelateerde artikelen. Bijvoorbeeld mutsen, handschoenen en shawls voor de winter of tuinartikelen in de lente. Ook de spaaracties die we uitzetten lopen verrassend goed. Binnenkort komen we met een spaaractie voor verschillende sporttassen. Daar verwachten we veel van.”

NewCo meet ook de effecten van verschillende acties en ook de zomer/winterwissel van het schappenplan en de gevolgen daarvan worden nauwkeurig in kaart gebracht. “We hebben onlangs nog 11 Q8-locaties in België van een nieuw schappenplan voorzien. Als oud-pomphouder weet ik hoe moeilijk het is om iemand te overtuigen van iets nieuws, maar als we daar dan de omzet- en winstcijfers op loslaten is het makkelijker praten.”

Volgens Bakker zijn er nog genoeg mogelijkheden voor pomphouders om beter op de wensen van  de klanten in te springen. “Kijk bijvoorbeeld eens naar de vrachtwagenchauffeurs. In tankshops een volkomen vergeten doelgroep. In het buitenland wordt terdege rekening gehouden met vrachtwagenchauffeurs. In tankshops daar wordt specifiek schoeisel aangeboden of mobiele koffiezetapparaatjes of veiligheidshesjes. Nederland loopt hierin nog achter.”

Bovendrijven

Bakker verwacht dat de non-food artikelen het op korte termijn stukken beter gaan doen in de tankshops. We merken dat nu al in de buurtstations waar pomphouders het zelf voor het zeggen hebben. Bij de grote oliemaatschappijen kost het toch meer moeite om een verandering door te voeren.”

Ook denkt Bakker dat het aantal tankstations in de komende jaren verder zal dalen. “De omzetten per verkooppunt zijn gemiddeld simpelweg te laag om een boterham te kunnen blijven verdienen. Als gevolg van de concurrentie zullen uiteindelijk vooral kleinere tankstations de deuren moeten sluiten met alle gevolgen van dien, ook voor NewCo. Of de omzet van de te sluiten tankstations 1 op 1 zal worden herverdeeld over de overgebleven tankstations is nog maar de vraag. Het totaal aantal shopbezoeken blijft in principe gelijk, dus waarom niet? Tankstations willen geen omzet verliezen en ook ik ben een slecht verliezer op dit gebied. We zullen dus met z’n allen de schouders eronder moeten blijven zetten.”

Fred Kramer

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.