shell tankstation

Shell onderzoekt brandstofverbruik onder automobilisten

Mannen onder de leeftijd van 35 jaar rijden het minst zuinig met hun auto en vrouwen rijden het liefst zo hard mogelijk. Dat zijn enkele uitkomsten van het onderzoek dat Shell onder automobilisten heeft gehouden.

Nederlanders zijn niet de meest zuinige rijders als het gaat om brandstofverbruik. Er blijken aardig wat verschillen te zijn wanneer wordt gekeken naar leeftijd en geslacht. Mannen onder de 35 jaar doen het minst om zuinig te rijden, terwijl mannen uit oudere generaties laten zien dat het ook anders kan.

Ruim 51% van de mannen onder 24 jaar rijdt, waar het kan, harder dan 110 km per uur, in tegenstelling tot maar 16% van de mannen tussen de 55 en 64 jaar. Opmerkelijk is dat vrouwen gemiddeld vaker dan mannen bevestigen dat ze het liefst zo hard mogelijk rijden.

Verbeteren

Dit blijkt uit de Shell FuelSave Index die de houding en het gedrag van automobilisten rondom het thema brandstofbesparing in kaart brengt. Om automobilisten te helpen de basisprincipes van brandstofefficiëntie beter te begrijpen en zuiniger te rijden, heeft Shell het interactieve rijspel Shell FuelSave Challenge ontwikkeld.

De Nederlandse weggebruiker kan nog veel verbeteren wat betreft een soepele rijstijl. De helft van de Nederlanders rijdt niet constant en verliest onnodig brandstof door te snel optrekken en te hard remmen. Of we nu in de file of voor een spoorwegovergang staan, twee derde van de automobilisten laat, ongeacht waarvoor en hoe lang zij moeten wachten, de motor draaien.

Eén op de drie automobilisten zorgt ervoor dat de motor na maximaal 10 seconden uitgaat. Van mannen onder de 24 jaar zet maar een kwart de motor tijdig af. Vrouwen onder de 24 jaar doen dit het minst; 12% laat de motor niet stationair draaien.

Volle achterbak

Door de juiste brandstof te kiezen en de zuinig rijden tips toe te passen kunnen consumenten kosten besparen. Automobilisten kennen de welbekende zuinig rijden tips: snel schakelen, gebruik maken van de juiste motorolie en regelmatig de bandenspanning checken. Er wordt echter vaak vergeten dat onnodig gewicht ook effect heeft op het brandstofverbruik.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 15% van de automobilisten zijn achterbak als permanente opslag gebruikt. Verrassend genoeg gebruiken mannen (16%) hun achterbak vaker als permanente opslag dan vrouwen (12%). Mannen onder de 35 jaar (31%) doen dit meer dan oudere mannen (9%).

Eigen belang

Shell zegt met het brandstofbesparingsonderzoek de automobilist te willen helpen maar dient hierin ook een eigen belang. De oliemaatschappij wil zo lang mogelijk brandstof aan de pomp blijven verkopen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.