dennenbomen

Evolution Diesel uit dennenbomen nog schoner

dennenbomen

De Zweedse oliemaatschappij Preem heeft haar Evolution Diesel nog schoner gemaakt. De groene diesel die onder andere is gemaakt van afvalproducten van dennenbomen uit de houtindustrie kent een vermindering van de koolstofdioxide-uitstoot van 25%. Dat komt overeen met de uitstoot van 120.000 auto’s in een jaar. 

Preem biedt Evolution Diesel aan sinds 2011 op haar 470 tankstations. Voor het produceren van de groene diesel zijn twee fabrieken ontwikkeld waarmee een investering van een half miljard euro is gemoeid. De diesel wordt gemaakt van restproducten uit de houtverwerkende industrie.

Droeg de groene diesel aanvankelijk bij tot een vermindering van de kooldioxide-uitstoot met 16 %, inmiddels is door een verbeterd raffinageproces dit aandeel gestegen tot 25%. Omdat de houtproductie zelfs in Zweden een plafond kent, is de Zweedse oliemaatschappij afgelopen zomer gestart met het verwerken van andere biologische grondstoffen in de Evolution Diesel. Preem verwacht hiermee de continuïteit van de dieselproductie te waarborgen.

Wintervariant

De zogeheten Evolution Diesel is van dezelfde kwaliteit als gewone diesel alleen een stuk minder vervuilend. De groene diesel wordt eerst bijgemengd met fossiele diesel en kan in een later stadium zelfstandig aan de pomp worden aangeboden. De prijs komt overeen met die van gewone diesel.

Iedere dieselmotor draait prima op de dennendiesel. Aanpassingen zijn volgens de oliemaatschappij niet nodig. De laagste temperatuur waarop de diesel vooralsnog gebruikt kan worden is min tien graden, maar er is ook een wintervariant voor gebruik in koudere periodes. De prijs ligt op hetzelfde niveau als gewone diesel.

Preem

Preem is de grootste oliemaatschappij van Zweden met een raffinagecapaciteit van 18 miljoen m3 per jaar. Het bedrijf heeft twee moderne raffinaderijen in Göteborg en Lysekil. De helft van de olieproductie gaat naar het buitenland.

De oliemaatschappij bezit 470 tankstations en nog eens 215 tankstations voor zwaar vrachtverkeer.

 

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.