Eerste CNG-tankstation in Noordwijk geopend

In Noordwijk is op 25 oktober het eerste CNG-tankstation geopend van CNG Net. Het nieuwe en duurzame tankstation bevindt zich aan de ‘s-Gravendijkseweg 61-91 in Noordwijk op de Abswoude Autopromenade. De officiële opening werd verricht door Martijn Vroom, wethouder van onder andere milieu en duurzaamheid van de gemeente Noordwijk. Hij tankte een auto van Taxi Brouwer.

Wethouder Vroom vindt dat Noordwijk trots mag zijn op de innovatieve kracht die Van Abswoude en zijn partners met dit tankstation tentoonspreiden. Hij noemt het een voorbeeld van strategisch denken en handelen bij het opraken van fossiele brandstoffen. “Deze vorm van hergebruik van afval biedt mooie kansen voor schoner vervoer. Het is weer een stap verder in het verduurzamen van de gemeente.”

Aanvulling

Aan de officiële openingshandeling ging een paneldiscussie vooraf waar Lilian Oskamp van CNG Net het spits afbeet. CNG Net is de exploitant van het CNG-tankstation in onder andere Noordwijk. “Noordwijk is een mooie aanvulling in ons netwerk van CNG-tankstations dat nu bijna 50 stations telt. In Nederland kan iedere eigenaar van een CNG-voertuig terecht bij ruim 100 tankstations die strategisch zijn verspreid in Nederland”, aldus Lilian Oskamp.

Rens van Abswoude vertelde trots te zijn op het gerealiseerde CNG-tankstation. “Met de toenemende behoefte aan schonere mobiliteit is het tankstation een aanwinst voor ons bedrijf en Noordwijk. De automobilist staat niets meer in de weg om de stap te zetten naar een schoner vervoer op CNG”.

Taxi

Twee enthousiaste bedrijven die tevens deelnamen aan het panel waren St(r)andplaats Nederzandt en Taxi Brouwer. Zij vertelden waarom de keuze is gemaakt voor auto’s op CNG. Edwin de Beukelaar van St(r)andplaats Nederzandt: “Begin dit jaar hebben wij zeven auto’s aangeschaft die rijden op deze schone brandstof gemaakt van onze etensrestjes. Wij moedigen al onze gasten aan om vooral het bord niet helemaal leeg te eten in ons restaurant. Schoon rijden heeft de toekomst.”

Paul Brouwer is ook overtuigd: “Momenteel zijn er meerdere schone milieuvriendelijke voertuigen waaruit we als Taxibedrijf kunnen kiezen; bijvoorbeeld elektrisch of hybride. De keuze is gevallen op CNG-voertuigen, mede omdat wij onze vertrouwde merken kunnen blijven rijden. Daarnaast hebben we geen last van een beperkte actieradius, geen lange oplaadtijden en kunnen we dankzij CNG de kwaliteit leveren die men van ons gewend is met een milieubewuste insteek.”

CNG Net

Rijden op CNG biedt voordelen. CNG tanken is ruim 40% voordeliger dan diesel. Een CNG auto stoot 20% minder CO2 uit en zelfs 95% minder stikstofoxide (NOx). Daarnaast zijn andere schadelijke stoffen zoals: roet en fijn stof verleden tijd.


CNG Net exploiteert CNG tankstations en is de grootste leverancier van Groengas aan het wegverkeer in Nederland. De komende jaren zal CNG Net volledig overgaan op het leveren van Groengas. Groengas ontstaat bij vergisting van groente-, fruit- en tuinafval, slib en mest. Groengas wordt  duurzaam geproduceerd uit reststromen die al eerder CO2 uit de lucht hebben opgenomen. Rijden op Groengas is nagenoeg klimaatneutraal.

Het geproduceerde Groengas wordt direct in het aardgasnetwerk geïnjecteerd zodat het beschikbaar komt op het tankstation van CNG Net. Transport over de weg is dan niet nodig. Niet voor niets wordt Groengas daarom als de meest duurzame brandstof voor de komende jaren gezien. De vulstations van CNG Net worden gebouwd door Ballast Nedam.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.