Brits bedrijf maakt benzine van lucht

Het blijkt geen broodje aap-verhaal te zijn maar binnenkort werkelijkheid. Autobrandstof gemaakt van schone lucht. Het Britse bedrijf Air Fuel Synthesis beweert dat het in staat is om schone lucht om te zetten in benzine. Het bedrijf verwacht binnen twee jaar een ton brandstof per dag te kunnen produceren.

Het procedé loopt volgens de wetenschappers als volgt. Lucht bevat koolstof net als olie. De lucht wordt in een ruimte geblazen met een oplossing met een oplossing van natriumhydroxide. De O2 wordt door deze oplossing uit de lucht gezogen. De oplossing wordt in een elektrolysecel gepompt en daar wordt een elektrische stroom doorheen gestuurd. Hierbij komt de koolstofdioxide weer vrij die wordt verzameld.

Waterstof

Vervolgens wordt er waterstof uit water gehaald. De verzamelde koolstofdioxide wordt erbij gehaald en bij de verzamelde waterstof gevoegd. Die twee reageren met elkaar en vormen zo een ruwe brandstof.

Om deze ook daadwerkelijk te kunnen gaan gebruiken, moeten wel enkele stoffen worden toegevoegd die er onder meer voor zorgen dat de brandstoffen netjes verbranden en geen roestproblemen ontstaan. Een andere optie is de brandstof te vermengen met ‘gewone’ benzine of diesel of kerosine.

Koolstofneutraal

De vervaardiging van de brandstof verloopt heel milieuvriendelijk. Het AFS-proces wordt aangedreven door vernieuwbare energie. Dus het hele proces van het afvangen van koolstofdioxide, de productie van brandstof en de verbranding van de brandstof is koolstofneutraal.

“Maar het beste nieuws is nog dat de productie van duurzame, koolstofneutrale AFS-brandstoffen niet beperkt wordt door de prijs van ruwe materialen, de wereld- of lokale politiek”, zeggen de onderzoekers. Ook worden met deze aanpak problemen die biobrandstoffen met zich meebrengen (land moet vrijgemaakt worden, de voedselproductie komt mogelijk in het gedrang) vermeden, meldt NU.nl.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Brits bedrijf maakt benzine van lucht | TankPro.nl

Brits bedrijf maakt benzine van lucht

Het blijkt geen broodje aap-verhaal te zijn maar binnenkort werkelijkheid. Autobrandstof gemaakt van schone lucht. Het Britse bedrijf Air Fuel Synthesis beweert dat het in staat is om schone lucht om te zetten in benzine. Het bedrijf verwacht binnen twee jaar een ton brandstof per dag te kunnen produceren.

Het procedé loopt volgens de wetenschappers als volgt. Lucht bevat koolstof net als olie. De lucht wordt in een ruimte geblazen met een oplossing met een oplossing van natriumhydroxide. De O2 wordt door deze oplossing uit de lucht gezogen. De oplossing wordt in een elektrolysecel gepompt en daar wordt een elektrische stroom doorheen gestuurd. Hierbij komt de koolstofdioxide weer vrij die wordt verzameld.

Waterstof

Vervolgens wordt er waterstof uit water gehaald. De verzamelde koolstofdioxide wordt erbij gehaald en bij de verzamelde waterstof gevoegd. Die twee reageren met elkaar en vormen zo een ruwe brandstof.

Om deze ook daadwerkelijk te kunnen gaan gebruiken, moeten wel enkele stoffen worden toegevoegd die er onder meer voor zorgen dat de brandstoffen netjes verbranden en geen roestproblemen ontstaan. Een andere optie is de brandstof te vermengen met ‘gewone’ benzine of diesel of kerosine.

Koolstofneutraal

De vervaardiging van de brandstof verloopt heel milieuvriendelijk. Het AFS-proces wordt aangedreven door vernieuwbare energie. Dus het hele proces van het afvangen van koolstofdioxide, de productie van brandstof en de verbranding van de brandstof is koolstofneutraal.

“Maar het beste nieuws is nog dat de productie van duurzame, koolstofneutrale AFS-brandstoffen niet beperkt wordt door de prijs van ruwe materialen, de wereld- of lokale politiek”, zeggen de onderzoekers. Ook worden met deze aanpak problemen die biobrandstoffen met zich meebrengen (land moet vrijgemaakt worden, de voedselproductie komt mogelijk in het gedrang) vermeden, meldt NU.nl.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.