motorolie, bijvullen

Rijk wil ruimte reserveren voor extra buisleidingen

De komende twintig tot dertig jaar heeft Nederland extra ondergrondse buisleidingen nodig voor het transport van aardgas, olieproducten en chemicaliën om zijn sterke internationale positie te waarborgen. Dat staat in de Structuurvisie Buisleidingen die de ministerraad gaat indienen bij de Tweede Kamer.

Op dit moment ligt er in Nederland al zo’n 18.000 kilometer aan buisleidingen voor transport van gevaarlijke stoffen over lange afstand. Om bij te dragen aan een krachtig haven- en chemiecluster in Noordwest-Europa moeten er volgens het Rijk nog meer leidingen bijkomen. In de Structuurvisie zijn leidingstroken aangewezen waar de nieuwe buisleidingen kunnen komen. Waar mogelijk sluiten ze aan bij bestaande leidingen en worden ze gebundeld.

Verplichten

Een aantal mogelijke tracés voor buisleidingenstroken moet nog verder uitgewerkt worden omdat er nog overleg gaande is. Deze tracés worden in de loop van volgend jaar vastgesteld.

Om gemeenten te verplichten om de beoogde buisleidingenstroken vrij te houden bereidt het Rijk wetgeving voor. Om de gemeenten tegemoet te komen krijgen ze vijf jaar de mogelijkheid om de stroken nog enigszins te verschuiven.

Veertig jaar

De buisleidingenstraat tussen Roterdam en Antwerpen bestaat dit jaar veertig jaar. Ter gelegenheid van dat jubileum publiceerde beheerder Leidingenstraat Nederland (LSned) het boekje ‘Graven om vooruit te komen’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.