elektrisch rijden

Green Deal moet groei elektrisch rijden Amsterdam versnellen

elektrisch rijden
Amsterdam zet in op versnelling van de groei van het elektrisch vervoer in de regio. De Green Deal die demissionair minister Maxime Verhagen en gedeputeerde Elisabeth Post van de provincie Noord-Holland hebben gesloten, moet die versnelling bewerkstelligen.

De overeenkomst moet bijdragen aan het doel dat er in twee jaar tijd honderden nieuwe oplaadpunten in de regio Amsterdam aangelegd worden, met snellaadpunten langs snelwegen en accuwisselstations. Daarnaast gaat de regio stimuleren dat bedrijven en overheden sneller elektrische auto’s in hun wagenpark opnemen.

Elektrische bussen

Met de Green Deal komt 300.000 euro beschikbaar om het recent gestarte project Metropoolregio Amsterdam Elektrisch (MRA-E) te versterken. De focus ligt voorlopig op het vervangen van dieselauto’s die in de regio veel kilometers maken, zoals taxi’s, bestelauto’s en de vloot van lokale overheden. Daarnaast wordt onderzocht of een proef kan worden gedaan met elektrische bussen in het openbaar vervoer.

Om dergelijke overeenkomsten te ondersteunen heeft de regering fiscale maatregelen ingevoerd om de verkoop van elektrische auto’s een impuls te geven. Volgens minister Verhagen is het effect al zichtbaar. “We zijn goed op weg om ons doel te halen van 20.000 elektrische voertuigen in 2015 en 200.000 in 2020. Op dit moment worden in Nederland, ondanks het moeilijke economisch klimaat, per maand vierhonderd elektrische auto’s verkocht. Dat stemt mij uiterst hoopvol.”

 Oplaadpunten

De fiscale maatregelen van het Rijk en een nieuwe subsidieregeling van het ministerie van I&M voor emissiearme taxi’s en bestelauto’s moeten het extra aantrekkelijk maken om elektrisch te gaan rijden. Om te voorkomen dat elektrische auto’s en oplaadpunten op elkaars komst moeten wachten, wil het MRA-E project voor 2014 een netwerk aanleggen van honderden openbare oplaadpunten, snellaadpunten langs belangrijke snelwegen (A1, A4, A9, A7, A2) en accuwisselstations, zoals nu al bij Schiphol, waar de accu kan worden omgewisseld. Op al deze oplaadpunten wordt groene stroom gebruikt.

De gemeente Amsterdam heeft met het programma Amsterdam Elektrisch de afgelopen jaren al een uitgebreid netwerk van oplaadpunten en elektrische voertuigen gerealiseerd. Om te zorgen dat ook buiten Amsterdam elektrisch kan worden gereden is het project Metropoolregio Amsterdam Elektrisch gestart. De projectgroep MRA-Elektrisch functioneert als vraagbaak voor lokale overheden en brengt daarnaast marktpartijen, kennisinstituten en overheden bij elkaar. De regio bestaat uit 36 gemeenten, de provincies Noord-Holland en Flevoland, de Stadsregio Amsterdam en Rijkswaterstaat Noord-Holland.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.