Mercedes-Benz-B-Klasse_waterstof-F-Cell

Tankstations kunnen nog jaren vooruit met fossiele brandstof

Mercedes-Benz-B-Klasse_waterstof-F-Cell

Pomphouders doen er goed aan om de komende jaren een keur aan brandstoffen op hun tankstation aan te bieden. Fossiele en alternatieve brandstoffen zullen nog decennia lang naast elkaar bestaan. Uiteindelijk zullen groengas en met name waterstof hét alternatief worden voor fossiele brandstoffen. Dat is althans de verwachting van Mercedes Benz dat bij monde van Wout Benning een toekomstvisie uitsprak op de vakbeurs Ecomobiel 2012.

Mercedes Benz is druk doende met het in de markt zetten van waterstofauto’s. De Fuel Cell B-klasse is hierbij het paradepaardje. Met een actieradius van 400 kilometer op slechts 4 kilogram waterstof moet de Fuel Cell B-klasse de auto van de toekomst worden. Maar die toekomst is zeer afhankelijk van het aanbod van waterstof op tankstations, is de mening van Mercedes Benz.

100 Waterstofstations

Benning schetst het beeld van Duitsland dat in Europa voorop loopt als het gaat om het aanbieden van waterstof op tankstations. ” In heel Duitsland  zijn op dit moment 8 waterstofstations en zijn er 20 in aanbouw.”

“De Duitse regering heeft een intentieverklaring ondertekend om in totaal 1000 waterstofstations te bouwen waardoor er een soort waterstofsnelweg ontstaat. In Nederland zou je een dekkend netwerk kunnen hebben met 100 waterstofstations.”

Waterstof naast fossiele brandstof

Volgens de Mercedes Benz zal waterstof nog decennia lang worden aangeboden naast de fossiele brandstoffen en andere alternatieven als elektriciteit en groengas. “Maar uiteindelijk zal waterstof het gaan winnen. Dat is ook vanzelfsprekend omdat er nul emissie is en waterstof zelf kan worden gemaakt op locatie.

Benning verwacht niet dat voor 2050 de fossiele brandstoffen al op de achtergrond zullen zijn gedrongen. “Maar dat hangt natuurlijk ook af van de prijs aan de pomp en de keuzes van beleidsmakers.”

Reis om de wereld

Om de waterstofauto te promoten heeft Mercedes vorig jaar met enkele modellen een reis om de wereld gemaakt in 125 dagen. Daarbij werd aangetoond onder uiteenlopende (zware) weers- en wegdekomstandigheden dat de brandstofceltechnologie de volwassenheidsfase heeft bereikt: hij is efficiënt én geschikt voor dagelijks gebruik.

De Fuel Cell -auto moest wel steeds van waterstof worden voorzien door een meerijdende tankwagen.

Uitdagingen

Daar ligt ook de uitdaging “, zegt Benning. “We krijgen precies dezelfde kip-ei-discussie als met elektriciteit en groengas. De techniek is er, maar wie durft te investeren? Het begint allemaal bij het tankstations, de auto’s zijn er al. En dan hebben we het nog niet over andere uitdagingen als wet- en regelgeving; het produceren van waterstof op tankstations zelf; scholing van personeel en bijvoorbeeld de veiligheidsaspecten.”

Toch blijft het voor Mercedes Benz overduidelijk. Het mag even duren maar dan is waterstof dé autobrandstof. De Duitse autofabrikant verwacht over enkele jaren de eerste waterstof-auto’s aan consumenten te leveren.

Fred Kramer

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.