biodiesel, brandstof, milieu

Omwerken frituurvet naar biodiesel goudmijn

biodiesel, brandstof, milieu

Het omwerken van frituurvet naar biodiesel blijkt een ware goudmijn te zijn. In het afgelopen jaar is de omzet van vetverwerkingsbedrijf Simadan in Amsterdam met 100 miljoen euro gegroeid naar 250 miljoen euro en alles wijst erop dat de expansie nog lang niet ten einde is. Simadan produceert tweede generatie biodiesel en heeft Shell en BP als grootste afnemers.

De bioraffinaderij van Simadan in Amsterdam kent een jaarlijkse  productie van circa 130 miljoen liter biodiesel en heeft 190 man personeel in dienst. Het is daarmee de grootste bioraffinaderij van Europa.

McDonald’s

Op de locatie van fabrieksterrein Green Mills in het westelijk havengebied worden de afvalstromen van 20.000 afhaaladressen verzameld. Het gaat voornamelijk om frituurvet, dat onder andere wordt opgehaald bij McDonald’s en Febo.

Na zuivering wordt het vet omgewerkt tot biologische diesel, die gemengd kan worden met gewone dieselolie.

Tweede generatie biodiesel

Biodiesel van de eerste generatie (palm, soja) ligt onder vuur nu blijkt dat de milieu-effecten veel negatiever uitvallen dan aanvankelijk werd gedacht. Ook is er steeds meer weerstand om van voedsel brandstof te maken. De Europese Unie zet nu in op de tweede generatie biodiesel die uitsluitend uit afvalproducten is gevormd.

De biodiesel van Simadan op basis van frituurvet valt in deze tweede generatie omdat deze uit grondstoffen is geproduceerd die niet voor consumptie geschikt zijn.

Lees ook: Europa legt productie biodiesel aan banden

Biobrandstoffen onder druk door hoge voedselprijzen

Biodiesel slechter voor milieu dan gewone diesel

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.