elektrisch rijden

Toekomst elektrisch rijden in gevaar bij terugdraaien voordelen

De toekomst van het elektrisch autorijden komt in gevaar als de overheid fiscale en andere financiële voordelen terugdraait. Dat zegt LeasePlan Nederland na onderzoek onder haar leaserijders. De meeste elektrische auto’s op de weg worden nu nog geleased. Op dit moment rijden er zo’n 4000 elektrische wagens rond in Nederland en zijn er 3500 oplaadpunten.

Hoewel elektrisch rijden nog in de kinderschoenen staat, loopt de leasemarkt ver vooruit op de kopersmarkt. In het eerste halfjaar van 2012 reed 0,3% van de leaserijders in een elektrische auto, zoals de Opel Ampera of de Nissan Leaf. Dit terwijl nog maar 0,02% van alle privébezitters het eerste half jaar op pad ging met een elektrische wagen.

1 Miljoen in 2025

Ook bij hybride auto’s nemen leaserijders het voortouw: 7% van de leaseauto’s is hybride. Dit tegenover 2,2% van alle privéauto’s. De overheid heeft het streven om in 2015 20.000 elektrische auto’s op de weg te hebben. In 2020 moeten dit er 200.000 zijn. In 2025 1 miljoen.

Volgens LeasePlan wordt deze ontwikkeling voor een groot deel beïnvloed door het huidige fiscale kostenvoordeel van de elektrische auto.“Als fiscale maatregelen zoals korting op de MRB en een lage bijtelling worden afgeschaft, zal dit zeker een negatieve invloed hebben op de vraag,” aldus Erik Staat van LeasePlan.

“Wij denken dat het nu in zowel de zakelijke als de particuliere markt nog nodig is om de relatief hoge kosten van de elektrische auto te compenseren. Dit type auto kent nu namelijk nog een aantal nadelen, zoals een beperkte actieradius en een infrastructuur die nog niet optimaal is ontwikkeld. Wij verwachten niet dat consumenten méér geld willen neerleggen voor een auto met deze beperkingen.”

Verdubbelen

LeasePlan ziet ook in de bestelcijfers terug dat fiscale maatregelen een grote invloed uitoefenen op de vraag naar elektrische auto’s.  Zo zag de leasemaatschappij het aantal bestellingen van leaseauto’s met 0% bijtelling – waaronder de elektrische Opel Ampera –  in het tweede kwartaal van 2012 verdubbelen.

Staat: “De overheid kan met fiscale maatregelen de ontwikkeling van de elektrische auto sterk beïnvloeden. Dit heeft weer een aantoonbare invloed op de CO2-uitstoot van ons wagenpark. We zijn dan ook zeer benieuwd of het nieuwe kabinet de voorgestelde plannen gaat doorzetten.”

Jongeren

Nog weinig mensen hebben ervaring met elektrisch rijden, zo blijkt verder uit het eerder genoemde onderzoek. Slechts 6% van de leaserijders heeft ooit in een elektrische auto gereden. Jongeren zijn nauwelijks nog in aanraking geweest met elektrische auto’s: 2% van hen heeft ooit een ritje gemaakt. De jongeren mét ervaring zijn zeer positief over de toekomst: driekwart van deze groep denkt dat de elektrische auto op termijn een volwaardig vervoermiddel zal zijn.

Nederlanders zijn over het algemeen enthousiast over de elektrische auto: het merendeel van de leaserijders (60%) ziet de elektrische auto als dé auto van de toekomst. De nieuwe generatie is nog positiever: maar liefst driekwart van de jongeren is deze mening toegedaan. Voornaamste reden om nu nog niet te kiezen voor een elektrische auto is volgens de leaserijder de – nu nog – beperkte actieradius. Toch zou zeker de helft van de leaserijders wel een elektrische auto willen rijden. Zowel de huidige als de nieuwe generatie denkt dat over 10 jaar elektrisch rijden de overhand neemt.

Kosten

Zeker een derde van de leaserijders noemt de – nu nog – voordelige kosten als voornaamste reden om over te stappen naar een elektrische auto. Dit blijkt uit onderzoek van LeasePlan Nederland onder haar leaserijders. In de Miljoenennota, die op 18 september werd gepresenteerd, wordt de korting voor elektrische auto’s op de motorrijtuigbelasting (MRB) teruggeschroefd naar nul Euro in 2016.

Daarnaast heeft de overheid plannen om vanaf 2014 de bijtelling van elektrische auto’s te verhogen naar 7%.  LeasePlan verwacht dat het terugdringen van de huidige fiscale voordelen een negatieve invloed zal hebben op de vraag vanuit de markt.

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Toekomst elektrisch rijden in gevaar bij terugdraaien voordelen | TankPro.nl
elektrisch rijden

Toekomst elektrisch rijden in gevaar bij terugdraaien voordelen

De toekomst van het elektrisch autorijden komt in gevaar als de overheid fiscale en andere financiële voordelen terugdraait. Dat zegt LeasePlan Nederland na onderzoek onder haar leaserijders. De meeste elektrische auto’s op de weg worden nu nog geleased. Op dit moment rijden er zo’n 4000 elektrische wagens rond in Nederland en zijn er 3500 oplaadpunten.

Hoewel elektrisch rijden nog in de kinderschoenen staat, loopt de leasemarkt ver vooruit op de kopersmarkt. In het eerste halfjaar van 2012 reed 0,3% van de leaserijders in een elektrische auto, zoals de Opel Ampera of de Nissan Leaf. Dit terwijl nog maar 0,02% van alle privébezitters het eerste half jaar op pad ging met een elektrische wagen.

1 Miljoen in 2025

Ook bij hybride auto’s nemen leaserijders het voortouw: 7% van de leaseauto’s is hybride. Dit tegenover 2,2% van alle privéauto’s. De overheid heeft het streven om in 2015 20.000 elektrische auto’s op de weg te hebben. In 2020 moeten dit er 200.000 zijn. In 2025 1 miljoen.

Volgens LeasePlan wordt deze ontwikkeling voor een groot deel beïnvloed door het huidige fiscale kostenvoordeel van de elektrische auto.“Als fiscale maatregelen zoals korting op de MRB en een lage bijtelling worden afgeschaft, zal dit zeker een negatieve invloed hebben op de vraag,” aldus Erik Staat van LeasePlan.

“Wij denken dat het nu in zowel de zakelijke als de particuliere markt nog nodig is om de relatief hoge kosten van de elektrische auto te compenseren. Dit type auto kent nu namelijk nog een aantal nadelen, zoals een beperkte actieradius en een infrastructuur die nog niet optimaal is ontwikkeld. Wij verwachten niet dat consumenten méér geld willen neerleggen voor een auto met deze beperkingen.”

Verdubbelen

LeasePlan ziet ook in de bestelcijfers terug dat fiscale maatregelen een grote invloed uitoefenen op de vraag naar elektrische auto’s.  Zo zag de leasemaatschappij het aantal bestellingen van leaseauto’s met 0% bijtelling – waaronder de elektrische Opel Ampera –  in het tweede kwartaal van 2012 verdubbelen.

Staat: “De overheid kan met fiscale maatregelen de ontwikkeling van de elektrische auto sterk beïnvloeden. Dit heeft weer een aantoonbare invloed op de CO2-uitstoot van ons wagenpark. We zijn dan ook zeer benieuwd of het nieuwe kabinet de voorgestelde plannen gaat doorzetten.”

Jongeren

Nog weinig mensen hebben ervaring met elektrisch rijden, zo blijkt verder uit het eerder genoemde onderzoek. Slechts 6% van de leaserijders heeft ooit in een elektrische auto gereden. Jongeren zijn nauwelijks nog in aanraking geweest met elektrische auto’s: 2% van hen heeft ooit een ritje gemaakt. De jongeren mét ervaring zijn zeer positief over de toekomst: driekwart van deze groep denkt dat de elektrische auto op termijn een volwaardig vervoermiddel zal zijn.

Nederlanders zijn over het algemeen enthousiast over de elektrische auto: het merendeel van de leaserijders (60%) ziet de elektrische auto als dé auto van de toekomst. De nieuwe generatie is nog positiever: maar liefst driekwart van de jongeren is deze mening toegedaan. Voornaamste reden om nu nog niet te kiezen voor een elektrische auto is volgens de leaserijder de – nu nog – beperkte actieradius. Toch zou zeker de helft van de leaserijders wel een elektrische auto willen rijden. Zowel de huidige als de nieuwe generatie denkt dat over 10 jaar elektrisch rijden de overhand neemt.

Kosten

Zeker een derde van de leaserijders noemt de – nu nog – voordelige kosten als voornaamste reden om over te stappen naar een elektrische auto. Dit blijkt uit onderzoek van LeasePlan Nederland onder haar leaserijders. In de Miljoenennota, die op 18 september werd gepresenteerd, wordt de korting voor elektrische auto’s op de motorrijtuigbelasting (MRB) teruggeschroefd naar nul Euro in 2016.

Daarnaast heeft de overheid plannen om vanaf 2014 de bijtelling van elektrische auto’s te verhogen naar 7%.  LeasePlan verwacht dat het terugdringen van de huidige fiscale voordelen een negatieve invloed zal hebben op de vraag vanuit de markt.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.