CNG Rumst

Ballast Nedam levert ook in België CNG-station op

Tankstationbouwer Ballast Nedam IPM heeft onlangs haar eerste CNG tankstation in België opgeleverd. Het vulstation is geplaatst bij de firma Maes in Rumst. Het is het vierde tankstation in België dat CNG aanbiedt.

CNG (Compressed Natural Gas) staat bij onze zuiderburen nog in de kinderschoenen.

Ambitieus

Terwijl Nederland inmiddels bijna 100 plekken kent waar CNG kan worden afgenomen; staat de teller in België nog op vier.

Maar er zijn ambitieuze plannen. DATS 24 tankstations heeft zichzelf de verplichting opgelegd om binnen enkele jaren op 25 sites CNG aan te bieden.Ook andere ondernemers zien nu de kansen van CNG. Zoals de firma Maes die nu in Rumst een CNG vulstation heeft laten plaatsen.

Voorbereidingen

Daar gingen wel de nodige voorbereidingen aan vooraf vertelt pomphouder Dirk Maes: “Omdat alles nog relatief nieuw is moest er het nodige worden uitgezocht zoals vergunningen. Maar we zaten ook met een technisch probleem. De gasaanvoer gebeurt door een middendrukleiding die op 500 millibar staat afgesteld. Dat is een te lage druk om het op te schalen naar CNG. We hebben hiervoor een extra compressor laten installeren.”

Container

Overigens heeft Ballast Nedam IPM een kant en klare container ontwikkeld, die enkel en alleen nog moeten worden aangesloten op het gasnet: een unicum voor België. In de container wordt een voorraad gas opgeslagen dat uit het netwerk is gehaald en op druk wordt  gebracht. Bij het tanken levert de installatie gemiddeld 10 tot 12 kilogram CNG per minuut.

Dat betekent dat het vullen van een volledige tank ongeveer 3 minuten in beslag neemt. Dirk Maes gaat na zes maanden zijn CNG-project evalueren . Bij gebleken succes zal hij ook andere tankstations gaan voorzien van de nieuwe brandstof.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.