pomp van het volk

België overweegt plafond voor benzineprijzen

pomp van het volk

In België gaan stemmen op om een plafond te creëren voor benzineprijzen. De Nieuwe Vlaamse Alliantie (N-VA) heeft een wetsvoorstel ingediend om de maximale prijs van de diesel vast te zetten op €1,60 en de euro 95 op €1,70 tot eind 2013. De minister van financiën Steven Vanackere zegt dat ingrijpen in de brandstofprijs bespreekbaar moet zijn.

Net als in Nederland schieten de brandstofprijzen in België de hoogte in. Van september 2011 tot nu zijn de prijzen van benzine en diesel in België gestegen met respectievelijk 10 procent en 9 procent. N-VA Kamerlid Steven Vandeput dient nu een wetsvoorstel dat de dieselprijs plafonneert op 1,60 euro, de benzineprijs op 1,70 euro, en dit tot eind 2013.
 
Het wetsvoorstel is reeds volledig uitgewerkt en kan onmiddellijk worden behandeld in het parlement.

Ingrijpen

De aanhoudende verhoging van de brandstofprijzen is zowel voor de consument als voor de bedrijven een zware last om te dragen. Beide zijn door de federale regeringsmaatregelen omtrent autofiscaliteit eerder dit jaar reeds zwaar getroffen.
 
”Tijd dus om in te grijpen,” zegt Steven Vandeput.

“Elke verhoging van de brandstofprijzen wordt bijkomend verzwaard door het meestijgen van de BTW. De autogebruiker wordt zo nog eens extra belast. Ook de inflatie wordt daardoor aangezwengeld. Het inperken van de prijzen tempert meteen ook de inflatie.”

Luchtkwaliteit

Het concrete voorstel houdt in dat de benzine- en dieselprijs meer naar elkaar toegroeien. Het verschil bij volledige werking tussen benzine en diesel zal nog 10 cent bedragen.
 
Vandeput: “Hiermee doen we een voorstel waardoor op termijn de verdieseling van het wagenpark kan verminderen, wat goed is voor de luchtkwaliteit. Kopers van nieuwe wagens zullen minder geneigd zijn een dieselwagen aan te kopen, gezien het relatieve voordeel verkleint.”

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.