tankende automobilist

Prijzen aan de pomp naar recordhoogte; afzet daalt

De benzineprijzen aan de pomp gaan weer richting recordhoogte. De adviesprijs voor Euro 95 is € 1,86 per liter en lpg € 0,85. De dieselprijs is afgelopen weekend gestegen naar een nieuw record van € 1,52. Ook wordt er minder brandstof aan de tankstations afgezet. Ten opzichte van vorig jaar is 2,5 % minder brandstof afgenomen.

De hoge prijzen aan de pomp zijn mede het gevolg van internationale ontwikkelingen. Volgens Erik de Vries van de NOVE is de zwakke positie van de euro ten opzichte van de dollar (de valuta waarin de prijs van een vat olie wordt gemeten) een van de hoofdoorzaken van de stijging.

Spanningen

Maar ook de spanningen in het Midden-Oosten en de onverwachte daling van de olievoorraden in de VS spelen een rol. Net als de verwachting dat de economie in de zowel de VS en China de komende zes maanden zal aantrekken.

“De geruchten dat Israël zich voorbereidt op een oorlog met Iran worden steeds hardnekkiger. Dat is van directe invloed op de behoefte aan brandstof. De grote marktpartijen spelen hierop in”, aldus De Vries.

Zuinige auto’s

Verreweg het grootste deel van de literprijs is nog steeds de nationale belasting. Per liter Euro95 wordt inmiddels meer dan €.1,– aan belastingen betaald.

Door de hoge brandstofprijzen enerzijds, en het stimuleringsbeleid ten aanzien van groenere auto’s anderzijds, wordt er in absolute zin minder getankt. Cijfers van het CBS leren dat er in eerste kwartaal van 2012 2,5% minder brandstof is afgenomen bij tankstations. Dit is te danken aan de groeiende populariteit van zuinige auto’s met groene energielabels.

Cijfers CBS tweede kwartaal 2012 afzet bandstoffen:

Cijfers CBS afzet brandstoffen

Fred Kramer

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.