Biobrandstoffen onder druk door hoge voedselprijzen

Wereldwijd gaan er stemmen op om de productie van voedselgewassen voor biobrandstof te herzien. Redenen zijn de stijgende voedselprijzen, droogte en tekorten. Staatssecretaris Bleeker vindt dat voedselproducten als graan en suiker niet meer voor biobrandstof moeten worden gebruikt.  Volgens Bleeker moet biobrandstof alleen worden gemaakt van afvalproducten.

Nederland heeft zich geconformeerd om in 2016 10 procent van de autobrandstof uit biobrandstof te laten bestaan. Een maand geleden drukte het kabinet een plan door om dat te versnellen. Door de stijgende voedselschaarste gaan nu echter wereldwijd stemmen op om de biobrandstof te beperken.

VS

Althans, als het gaat om de productie van voedselgewassen voor biobrandstoffen. Zo wordt alleen al in der VS 40 procent van de maisproductie gebruikt voor biobrandstoffen.

Ongeveer drie procent van het wereldwijde brandstofverbruik in de transportsector bestaat uit biobrandstof. Tussen 2006 en 2010 is de productie van biodiesel verdrievoudigd en die van bio-ethanol verdubbeld.

Politiek

In Duitsland wordt binnen de politiek al gepleit voor een tijdelijke stopzetting van de verkoop van biobrandstof E10.  Dat heeft de minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Dirk Niebel, laten weten. E10 bestaat voor 90 procent uit ‘gewone’ Euro 95 en voor 10 procent uit bio-ethanol, dat wordt gewonnen uit onder meer tarwe, maïs, gerst, rogge, suikerbieten en suikerriet.

Deze brandstof is in Nederland nauwelijks verkrijgbaar maar in Duitsland en Frankrijk wel op grote schaal sinds 2011. In Duitsland tankt ongeveer 14 procent van de automobilisten E10, dat overigens niet geschikt is voor elk type motor.

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.