Prijsverschil snelweg-woonwijktankstation loopt op

Het prijsverschil tussen een tankstation aan de snelweg en die in een woonwijk loopt steeds verder op. Een doorsnee benzinerijder is op jaarbasis € 40 goedkoper uit door te tanken ‘weg van de snelweg’. Het is opvallend dat het te behalen voordeel voor de automobilist oploopt in tijden dat de brandstofprijzen dalen, zoals nu. Dat blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau.

Een liter benzine kostte begin 2006 nog 4,4 cent meer bij een pomp direct aan de grote weg. Dat verschil is opgelopen tot 6,7 cent. Dat betekent dat een doorsnee benzinerijder nu op jaarbasis € 40 goedkoper uit is door zijn tank niet langs de snelweg vol te gooien.

Onbemand

Tanken bij een onbemand station werd zelfs nog gunstiger ten opzichte van een tankbeurt aan de grote weg. Het prijsverschil liep op van 7,3 cent per liter Euro95 in januari 2006 tot 10 cent in juni 2012. Op een volle tank van 40 liter scheelt dat nu € 4.

Een benzinerijder met een zuinige auto die 1 op 17 rijdt en 10.200 kilometer per jaar maakt, is jaarlijks € 60 goedkoper uit door te tanken bij onbemande stations in plaats van direct aan de grote weg. Wel doen automobilisten hun voordeel weer (deels) teniet als ze omrijden voor een goedkopere tankbeurt.

Goedkoper

Diesel- en LPG-rijders zijn ook gunstiger uit dan in het verleden. Het prijsverschil van diesel steeg van 3,7 naar 5,3 cent bij tankstations die niet aan de snelweg liggen. Dat scheelt een doorsnee dieselrijder (20.600 km per jaar) op jaarbasis € 41. Bij onbemande stations is het voordeel op jaarbasis € 66.

LPG-rijders kunnen het meeste profijt per kilometer behalen door de pomp aan de grote weg te mijden. Het prijsverschil liep op van 5,4 naar 8,8 eurocent. Een jaar lang tankstations aan de snelweg ontwijken is voor de gemiddelde LPG-rijder in totaal nu € 101 goedkoper.

Dalen

Nu de brandstofprijzen dalen is het nog gunstiger tankstations aan de snelweg te mijden. Na een periode van forse stijgingen, dalen de brandstofprijzen sinds begin mei weer. Het prijsverschil tussen stations direct aan de snelweg en die ernaast neemt de laatste jaren altijd toe op het moment dat de brandstofprijzen dalen.

Niet-snelwegtankstations verlagen hun prijzen gemiddeld iets harder dan die aan de grote weg. Tankstations in woonwijken en langs provinciale wegen concurreren meer op prijs dan de pompen langs de snelwegen.

Buitenland

Vakantiegangers die de auto pakken, zijn over de grens in veel gevallen nog goedkoper uit. Nederlandse brandstof is duur in vergelijking met de rest van Europa. Een volle tank benzine is in Luxemburg, Spanje en Zwitserland bijvoorbeeld meer dan 20% goedkoper.

Duitsland is 10% goedkoper en Frankrijk 5%. Zo’n eenmalige vakantiemeevaller is natuurlijk altijd mooi meegenomen, maar in eigen land consequent ‘weg van de snelweg’ tanken levert uiteindelijk nog veel meer op.

20120710_EB_Verschil op jaarbasis van tanken

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.