Duitsland pakt door met waterstof als brandstof

Duitsland gaat flink inzetten op waterstof. Uiterlijk in 2015 moeten er 50 waterstoftankstations in het land beschikbaar zijn. Op dit moment telt Duitsland 15 publieke waterstoftankstations. Nederland heeft 1 openbaar tankstation voor waterstof in Arnhem. 

Bundesverkehrsminister Peter Ramsauer heeft samen met de Linde, Air products, Air Liquide, Total en Daimler op 20 juni 2012 een intentieverklaring ondertekend voor de bouw van een fors aantal tankstations voor waterstof.

In 2015 zullen er 50 publiek toegankelijke waterstoftankstations in Duitsland beschikbaar zijn.

20 Miljoen euro

Voor de uitbreiding van het huidige distributienetwerk van circa 15 publieke waterstoftankstations naar 50 tankstations stelt de Duitse Bundesverkehrsminister ongeveer 20 miljoen Euro ter beschikking.

Het beoogde distributienetwerk van 50 waterstof tankstations is nodig om de vloot van naar verwachting 5000 brandstofcelvoertuigen in 2015 te kunnen voorzien van de benodigde brandstof. Het netwerk van strategisch geplaatste tankstations zal met name rond en nabij de grote steden worden opgebouwd.

Netwerk

Maar ook in de tussenliggende trajecten zullen tankstations voor waterstof verrijzen. Hierdoor kan met het beoogde distributienetwerk zowel in als tussen de grote steden met een brandstofcelvoertuig worden gereisd.

Nederland telt op dit moment 1 publiekelijk waterstoftankstation in Arnhem. Eerder dit jaar is een waterstoffabriek van AirProducts in Rotterdam geopend. Volgens Ellart de Wit, voorzitter van de Nederlandse Waterstof en Brandstofcellen Vereniging (NWV) geeft Duitsland met de intentieverklaring het goede voorbeeld. “Duitsland is sowieso koploper als het gaat om waterstof. Daar kunnen we een hoop van leren. Ik verwacht dat Nederland in 2015 4 of 5 waterstoftankstations heeft, naar gelang het aantal auto’s met een brandstofcel.”

Verplaatsbaar station

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft vorig jaar 5 miljoen euro uitgetrokken om de ontwikkeling van de waterstofstructuur in Nederland te bevorderen. Overigens gaat het niet alleen om de bouw van nieuwe waterstof tankstations op locatie. Ballast Nedam biedt de mogelijkheid om verplaatsbare waterstof-units te bouwen.

Deze kunnen worden ingezet op plaatsen waar waterstof als brandstof het meest wordt gebruikt. Een dergelijk verplaatsbaar station zal in de tweede helft van dit jaar worden geplaatst in de regio Eindhoven. Het nieuwe station krijgt een productiecapaciteit van circa 70 kg waterstof per dag, voldoende voor ongeveer 10 voertuigen of 2 bussen.

Lees ook: Ballast Nedam bouwt verplaatsbaar waterstofstation

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.