Geert Wilders

‘Verkiezingsretoriek Wilders met terugvragen Kwartje van Kok’

Partijleider Geert Wilders van de PPV is druk doende met verkiezingsretoriek als hij nu ineens het Kwartje van Kok wil terugvorderen. Dat stellen Clemens van Hulten en Petra Stijn voorzitters van BOVAG tankstations en BETA. “Ik zou ook wel willen dat elke dag de zon schijnt. Dat Kwartje van Kok is echt een gepasseerd station”,aldus Stijn.

Afgelopen weekend kwam Wilders naar buiten met het idee om het Kwartje van Kok terug te vorderen. Het kwartje werd tijdens de crisis van 1991 door toenmalig minister Kok op de benzineprijs gezet om de crisis enigszins te beteugelen. De afspraak was dat in betere tijden deze maatregel weer zou worden teruggedraaid.

Het Kwartje van Kok bleek (achteraf) een structurele accijnsverhoging van 8,3 eurocent op benzine en 3,18 eurocent op diesel. In 2001 werd deze verhoging vrijwel geheel (diesel) dan wel gedeeltelijk (benzine) teruggedraaid door accijnsverlagingen.

Diefstal

Wilders noemt het desalniettemin diefstal van de Staat. “De automobilist is hier de dupe van en de regering had zijn afspraak allang moeten nakomen. Als het Kwartje van Kok weer wordt teruggedraaid zal dat een stevige impuls zijn voor de economie en een ontlasting voor de hardwerkende automobilist”, aldus de PVV-leider. De PVV wil de accijns op benzine en diesel met 12 cent en op lpg met 6 cent korten.

De BETA en BOVAG zijn altijd al voorstander geweest van het terugdraaien van het Kwartje van Kok, maar voorzitter Petra Stijn is ook realistisch genoeg om te beseffen dat dat in crisistijd niet snel zal gebeuren. “Eerst is het anti-islam, dan de AOW en nu heeft de PVV weer een nieuwe doelgroep gevonden; de automobilist.”

Gepasseerd

“Dat kwartje van Kok is een gepasseerd station maar we kunnen er wel van leren. Er had na de invoering eigenlijk een onderzoek moeten komen over de effecten van de maatregel.”

“Ik stel voor dat we zo’n onderzoek wel doen als de accijnsverhoging voor de sigaretten ingaat. Na een jaar kunnen we dan vaststellen of deze maatregel daadwerkelijk datgene opbrengt wat is berekend. Als dat dan niet het geval is moet de maatregel ook weer worden teruggedraaid. Op deze manier ben je wel een betrouwbare overheid.”

Zonneklaar

Voor Clemens van Hulten is het zonneklaar waarom Wilders het Kwartje van Kok nu naar zich toetrekt. “Destijds leidde de invoering tot veel protesten bij automobilisten. Voor Wilders is het met de verkiezingen in aantocht interessant om dit dossier weer aan de kaak te stellen, maar dat het kwartje weer wordt ingetrokken is hoogst onwaarschijnlijk.”

Wel zou de voorzitter willen dat de overheid eens goed kijkt naar wat de accijnsheffingen nu per saldo opbrengen. “In het verleden is vaak gebleken dat de gewenste resultaten bij lange na niet worden gehaald. Ik vrees dat dat met de accijnsverhoging op sigaretten ook zo zal vergaan.”

Fred Kramer

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

1 reactie op “‘Verkiezingsretoriek Wilders met terugvragen Kwartje van Kok’”

Elly|25.06.12|20:00

In het artikel staat dat het kwartje van Kok een noodmaatregel was en dat deze maatregel nooit teruggedraaid is. Dit is niet waar. Het was een structurele maatregel en bovendien zijn er in 2001 en 2002 accijnsverlagingen ingevoerd.

Wilders wist dit, want in 2005 stelde hij kamervragen aan Joop Wijn (kabinet Balkenende II)

De kamervragen zijn hier te vinden: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20052006-51.html

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Verkiezingsretoriek Wilders met terugvragen Kwartje van Kok’ | TankPro.nl
Geert Wilders

‘Verkiezingsretoriek Wilders met terugvragen Kwartje van Kok’

Partijleider Geert Wilders van de PPV is druk doende met verkiezingsretoriek als hij nu ineens het Kwartje van Kok wil terugvorderen. Dat stellen Clemens van Hulten en Petra Stijn voorzitters van BOVAG tankstations en BETA. “Ik zou ook wel willen dat elke dag de zon schijnt. Dat Kwartje van Kok is echt een gepasseerd station”,aldus Stijn.

Afgelopen weekend kwam Wilders naar buiten met het idee om het Kwartje van Kok terug te vorderen. Het kwartje werd tijdens de crisis van 1991 door toenmalig minister Kok op de benzineprijs gezet om de crisis enigszins te beteugelen. De afspraak was dat in betere tijden deze maatregel weer zou worden teruggedraaid.

Het Kwartje van Kok bleek (achteraf) een structurele accijnsverhoging van 8,3 eurocent op benzine en 3,18 eurocent op diesel. In 2001 werd deze verhoging vrijwel geheel (diesel) dan wel gedeeltelijk (benzine) teruggedraaid door accijnsverlagingen.

Diefstal

Wilders noemt het desalniettemin diefstal van de Staat. “De automobilist is hier de dupe van en de regering had zijn afspraak allang moeten nakomen. Als het Kwartje van Kok weer wordt teruggedraaid zal dat een stevige impuls zijn voor de economie en een ontlasting voor de hardwerkende automobilist”, aldus de PVV-leider. De PVV wil de accijns op benzine en diesel met 12 cent en op lpg met 6 cent korten.

De BETA en BOVAG zijn altijd al voorstander geweest van het terugdraaien van het Kwartje van Kok, maar voorzitter Petra Stijn is ook realistisch genoeg om te beseffen dat dat in crisistijd niet snel zal gebeuren. “Eerst is het anti-islam, dan de AOW en nu heeft de PVV weer een nieuwe doelgroep gevonden; de automobilist.”

Gepasseerd

“Dat kwartje van Kok is een gepasseerd station maar we kunnen er wel van leren. Er had na de invoering eigenlijk een onderzoek moeten komen over de effecten van de maatregel.”

“Ik stel voor dat we zo’n onderzoek wel doen als de accijnsverhoging voor de sigaretten ingaat. Na een jaar kunnen we dan vaststellen of deze maatregel daadwerkelijk datgene opbrengt wat is berekend. Als dat dan niet het geval is moet de maatregel ook weer worden teruggedraaid. Op deze manier ben je wel een betrouwbare overheid.”

Zonneklaar

Voor Clemens van Hulten is het zonneklaar waarom Wilders het Kwartje van Kok nu naar zich toetrekt. “Destijds leidde de invoering tot veel protesten bij automobilisten. Voor Wilders is het met de verkiezingen in aantocht interessant om dit dossier weer aan de kaak te stellen, maar dat het kwartje weer wordt ingetrokken is hoogst onwaarschijnlijk.”

Wel zou de voorzitter willen dat de overheid eens goed kijkt naar wat de accijnsheffingen nu per saldo opbrengen. “In het verleden is vaak gebleken dat de gewenste resultaten bij lange na niet worden gehaald. Ik vrees dat dat met de accijnsverhoging op sigaretten ook zo zal vergaan.”

Fred Kramer

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

1 reactie op “‘Verkiezingsretoriek Wilders met terugvragen Kwartje van Kok’”

Elly|25.06.12|20:00

In het artikel staat dat het kwartje van Kok een noodmaatregel was en dat deze maatregel nooit teruggedraaid is. Dit is niet waar. Het was een structurele maatregel en bovendien zijn er in 2001 en 2002 accijnsverlagingen ingevoerd.

Wilders wist dit, want in 2005 stelde hij kamervragen aan Joop Wijn (kabinet Balkenende II)

De kamervragen zijn hier te vinden: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20052006-51.html

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.