lng, vulpunt, tanken

Nationaal platform voor bredere inzet LNG

lng, vulpunt, tanken

Een groep bedrijven gaat samen met de overheid samenwerken om LNG als transportbrandstof op de kaart te zetten. In 2015 moeten tenminste 500 vrachtwagens, 50 binnenvaartschepen en 50 zeeschepen LNG gebruiken als brandstof. Dat zijn minister Verhagen , Energy Valley , Havenbedrijf Rotterdam Deltalings en stichting LNG TR&D overeengekomen.

Liquid Natural Gas (LNG) is aardgas dat wordt afgekoeld tot min 162 graden Celsius. Het wordt dan een heldere vloeistof, waarbij het volume circa 600 keer gereduceerd wordt. Dit maakt het makkelijker en goedkoper om te transporteren en op te slaan. Bij de huidige plannen wordt er gewerkt aan een infrastructuur die de inzet van LNG als transportbrandstof mogelijk maakt.

Samenwerking

Samenwerking is nodig om het grote potentieel te benutten. Omdat alle projecten tegen dezelfde bezwaren aanlopen, wordt een Nationaal Platform LNG opgericht, dat samen met de overheid aan randvoorwaarden gaat werken. Verwachting is dat in 2013 de eerste investeringen worden gedaan en dat daadwerkelijk projecten van start gaan.

Initiatiefnemers van het Platform zijn LNG TR&D (een samenwerking van 3TU, VSL en TNO), Energy Valley (het Noord-Nederlandse energiecluster) en Deltalinqs (de ondernemersorganisatie van bedrijven in de Rotterdamse haven). Het Platform gaat zich richten op wetgeving, het juridische kader, stimulerende maatregelen en maatschappelijk draagvlak en omgevingsmanagement.

Risico


“Het risico bij dit soort grote projecten is dat betrokkenen op elkaar wachten om de eerste stappen te zetten. De overstap naar LNG vindt alleen plaats als er voldoende aanbod en infrastructuur is, maar dat gebeurt pas wanneer er op LNG wordt overgeschakeld en er dus vraag ontstaat.

“Samenwerking tussen sleutelpartijen uit de hele keten is nodig om deze situatie te doorbreken. De Nederlands-Duitse marktvraag, die al op gang komt, moet worden versneld”, vertelt Wim van Sluis, voorzitter van Deltalinqs, namens de initiatiefnemers op Transport Online.

“Ik ben heel blij dat minister Verhagen de potentie van LNG erkent. In januari was hij bij ons te gast en daagde ik hem uit om zich in te zetten voor het opzetten van een LNG-keten.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.