Politie kan live meekijken tijdens overval

De politie kan voortaan live meekijken als er zich een overval voordoet in een tankstation. Minister Opstelten van Justitie en Veiligheid heeft hiervoor het Live View-programma geïntroduceerd.

Bij een overval op een tankstation dat is aangesloten op het programma gaan de beelden naar een particuliere alarmcentrale. Deze schakelt de beelden dan direct door naar de meldkamer van politie.

Op deze manier kan de politie sneller schakelen en dragen de beelden bij tot een juiste inschatting van de situatie in de pompshop, is de verwachting. Bovendien zou het aantal valse meldingen met de live-beelden drastisch kunnen worden teruggebracht.

Helpen

Beveiliging-specialist Aart van Rooijen van BigBrother denkt dat live beelden zeker kunnen bijdragen tot een snellere opsporing van de daders en een betere inschatting van de overval of inbraak.

“De politie kan nu echt zien hoeveel overvallers er zijn; welke wapens ze gebruiken of waar ze zich in de shop bevinden. Dat zal zeker helpen bij de aanhouding van de overvallers.”

Technisch

Van Rooijen verwacht wel enige problemen bij de technische implementatie van het systeem. “Natuurlijk is het technisch haalbaar, maar is het programma toepasbaar op alle bestaande camerasystemen? Over welke infrastructuur zal de live stream worden gestuurd?”

“Als die beelden naar een particuliere alarmcentrale gaan, wie betaalt dat dan. In België is een soortgelijk systeem al drie verplicht, maar in de praktijk komt het er nauwelijks van. Dit systeem heeft enkele kans van slagen als het aan alle voorwaarden, dus ook de technische, voldoet.”

Auteur: Steven Don

1 reactie op “Politie kan live meekijken tijdens overval”

Rob|14.06.12|11:06

Wie A zegt, moet ook B zeggen. Subsidiepotje openen zodat iedereen het basispakket kan installeren.
Of is het populistisch gebral?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.