Haags akkoord kon slechter uitpakken voor tankstationbranche

Het begrotingsakkoord dat in twee dagen in Den Haag is gesmeed laat de tankstationbranche redelijk ongemoeid. Wel heeft de verhoging van twee procent van het BTW-tarief directe gevolgen voor de benzineprijs bij de pomp. Op een adviesprijs van 1,849 euro zou er met het nieuwe tarief  3,1 eurocent bovenop komen. Ook de accijnsverhoging op tabak en frisdrank heeft slechts lichte gevolgen voor pomphouders.

In het begrotingsakkoord is een vergroeningsparagraaf opgenomen waarin gesproken wordt over het zwaarder belasten van energieproducten en het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen.

Slechter

Het gaat dan om aardagsheffing, kolenbeasting, rode diesel, leidingwater en het eurovignet voor vrachtwagens. Totaal moeten deze maatregelen 890 miljoen opleveren. De extra accijns op alcohol , tabak en frisdrank moet 625 miljoen opbrengen.

“Het had slechter kunnen uitpakken voor de branche”, zegt Ewout Klok van BETA. “Gelukkig zijn ze van de accijnzen op benzine, diesel en zelfs lpg afgebleven. Dit akkoord is ook een signaal dat er eindelijk eens wordt doorgepakt in Den Haag. Wij als pomphouders hebben geen baat bij een kabinet met slappe knieën.”

Stemadvies

Overigens rekent de BETA zich nog niet rijk met het nieuwe begrotingsakkoord. “Äls er op 12 september verkiezingen zijn en daar komt een links kabinet uit, valt het niet uit te sluiten dat er er weer gemorreld wordt aan de accijns op benzine of worder misschien andere maatregelen genomen tegen het autorijden.”

De BETA gaat de komende tijd de programma’s van de politike partijen nauwlettend volgen. “Als blijkt dat een bepaalde politieke  partij voor onze branche slechte maatregelen wil gaan nemen, zullen we daar direct op inspelen. Hoe? Je moet dan denken aan stickeracties of het uitbrengen van een direct stemadvies aan onze klanten, zodat ze weten op wie ze moeten stemmen op 12 september.”

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.