Wordt diesel duurder dan benzine?

Wordt diesel duurder dan benzine? Dat valt in de toekomst zeker niet uit te sluiten. Donderdag houdt het Europese parlement de belastingen op brandstoffen opnieuw tegen het licht.

De belastingen voor brandstoffen zullen in de toekomst niet meer gebaseerd zijn op volumes, maar wel op de krachtfactor en de uitstoot van CO2. In vergelijking met benzine zal diesel meer getaxeerd worden en dus ook minder aantrekkelijk worden bij bestuurders.

Groene belasting

Dat is althans de verwachting van Marc Tarabella van de Belgische socialistische partij PS. “Het is belangrijk dat de Europese instellingen rekening houden met een omwerking van de ecologische belastingen. Naar mijn mening is het vooral belangrijk dat pijnlijke veranderingen voor particulieren en bedrijven daarbij vermeden worden”, zegt hij in de Standaard.

De invoering van de ‘groene’ belastingen kan fasegewijs gebeuren tot 2023. Diesel aan de pomp zal dus niet duurder worden van vandaag op morgen.

Tegen

Of er al snel een beslissing wordt genomen om diesel extra te belasten valt overigens te bezien. Ondanks de intenties van veel groene partijen in Europa blijven grote landen als het Verenigd Koninkrijk en Duitsland tegeneen herziening van de brandstoffenbelasting.

Bovendien mag het Europese parlement enkel een advies geven over het onderwerp. Het is de Raad van ministers die over dat advies uiteindelijk moet stemmen op basis van unanimiteit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.