luxemburg, aral tankstation

Duitse oliemaatschappijen zouden prijsafspraken maken

luxemburg, aral tankstation

Grote oliemaatschappijen in Duitsland zouden de prijzen aan de pomp bewust laag houden om zo zelfstandige concurrenten uit de markt te drukken. De Duitse kartelwaakhond ziet hierin aanleiding om een onderzoek te starten naar prijsafspraken.

Het zou gaan om Esso, Shell, BP/Aral, Jet en Total. De betrokken maatschappijen zouden op verschillende manieren hebben getracht concurrenten een hak te zetten.

Beschuldigd

Zo zouden ze opzettelijk aan hun eigen tankstations  benzine en diesel met verlies hebben verkocht om zo de onafhankelijke tankstations weg te concurreren. Ook worden de oliemaatschappijen beschuldigd van het feit dat ze als leverancier een hogere groothandelsprijs hebben berekend aan de zelfstandige pomphouder.

Prijsafspraken

De aantijgingen zijn in beeld gebracht door de Frankfurter Algemeine waarna de karteldienst een onderzoek is gestart. Uit het onderzoek moet blijken of de oliemaatschappijen zich schuldig hebben gemaakt aan prijsafspraken en oneerlijke concurrentie.

NOVE

Volgens Erik de Vries van NOVE is een situatie zoals in Duitsland vrijwel ondenkbaar in ons land. “We hebben hier strikte regels die sterk op kartelvorming toezien. Het is natuurlijk ook vreemd dat deze Duitse partijen prijsafspraken zouden hebben gemaakt om de prijs zo laag mogelijk te houden. Dat is de omgekeerde wereld. Mocht uit het onderzoek blijken dat het klopt is dat natuurlijk zeer slechte reclame voor de branche. Maar nogmaals, in Nederland hebben we hier geen enkel signaal over opgepikt.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.