ruwe olie

Europa wil noodvoorraden gebruiken voor lagere olieprijs

ruwe olie

Europa en de Verenigde Staten gaan mogelijk besluiten om hun noodvoorraden olie aan te boren om zo de hoge olieprijs te drukken. Het voornemen alleen al heeft de prijs van een vat olie op de beurzen al doen zakken tot 104,92 dollar.

Volgens de Franse premier Francois Fillon’s zijn de besprekingen tussen de verschillende partijen nog steeds in volle gang. Naast Japan, Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS wil ook Saoedi-Arabië de prijzen drukken.

Dat laat de minister van Olie van de grootste olieproducent ter wereld weten. Volgens hem zijn de hoge olieprijzen “slecht nieuws voor Europa, de Verenigde Staten, de opkomende economieën en Saoedi-Arabië zelf”.

Angst

De angsten voor een militaire aanval op de nucleaire installaties in Iran dreven vanaf oktober de olieprijzen van 75 dollar per vat op tot ver boven de 120 dollar. Een blijvend hoge olieprijs kan leiden tot inflatie en is daarmee een bedreiging voor het herstel van de wereldeconomie. Eind januari kostte een vat Noordzeeolie nog 110 dollar.

Reserves

Ook de landen die olie afnemen reageren op de aanhoudend hoge prijzen. Enkele grote afnemers overleggen met het Internationaal Energie Agentschap over het aanspreken van de strategische reserves.

Het is volgens Fillon mogelijk om de noodvoorraden aan te spreken als andere landen besluiten om wat meer olie op te slaan. Dan is er volgens de Franse premier “een goede kans” dat de VS en Frankrijk hun olievoorraad zullen aanspreken, meldt het NRC.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.