Onverzekerd autorijden? Dan ook niet tanken

Tankstations in Groot-Brittannië zullen naar alle waarschijnlijkheid worden uitgerust met camera’s die via de nummerplaat nagaan of de chauffeur een geldige autoverzekering heeft. Als dat niet het geval is, kan de desbetreffende automobilist niet tanken. Zo hoopt Downing Street wat te doen aan de naar schatting 1,4 miljoen chauffeurs die zonder verzekering rijden.

Camera’s uitgerust met automatische nummerplaatherkenning zijn al geïnstalleerd op duizenden opritten van tankstations in Groot-Brittannië.

Op orde

Voorlopig dienen die enkel om te verhinderen dat bestuurders zonder betalen doorrijden, maar in de toekomst kan de automobilist pas tanken nadat het systeem de nummerplaat heeft gecontroleerd en is vastgesteld dat de autoverzekering op orde is. Is dat niet het geval, dan komt er geen druppel brandstof uit de pomp. Eén op 25 bestuurders in het Verenigd Koninkrijk heeft geen verzekering.

Conflicten

In de komende weken onderhandelen regeringsmedewerkers met vertegenwoordigers van de verschillende oliemaatschappijen over het nieuwe plan. De vereniging van pomphouders vreest dat het plan zal leiden tot meer conflicten met bestuurders. “Onze pompmedewerkers zijn geen wetsdienaars”, luidt het argument daar.

Database

Volgens Aart van Rooijen van BigBrother Security Systems is het technisch mogelijk om een dergelijk systeem in te voeren. BigBrother werkt immers al met nummerplaatherkenning voor enerzijds het aanpakken van doorrijders en anderzijds het bepalen van klantgedrag. “We kunnen een nummerplaat herkennen op het moment dat iemand aan de pomp staat en de pomp gaat werken of zelfs op het moment dat het vulpistool wordt uitgenomen.”

“We moeten dit kenteken dan kunnen checken met de database waarin alle onverzekerde kentekens zijn opgenomen. Het maken en onderhouden van een dergelijke database is het moeilijkste onderdeel. Het uploaden op locatie is technisch mogelijk.”

Veiligheid

Van Rooijen vindt dat in een tijd waarin pomphouders regelmatig de dupe zijn van crimineel gedrag elke overtreder moet worden aangepakt. “Daarmee is de veiligheid alleen al gediend. Alleen moet je dit wel goed afstemmen met de pomphouders zelf, want iemand de brandstof weigeren kan tot negatieve reacties leiden die niet gewenst zijn.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.