kerncentrale Japan

Waterland gaat gewas voor biobrandstof verbouwen bij Fukushima

Het Nederlands bedrijf Waterland International gaat gewassen voor biobrandstof verbouwen op radioactief besmette grond rond de kerncentrale van Fukushima in Japan. Japanse boeren die rond de kerncentrale zijn gehuisvest krijgen hun gewassen niet meer aan de man gebracht. Waterland heeft een contract afgesloten met de Japanse boerenfederatie voor het beplanten van 3000 hectare.

De grond rondom de kerncentrale bevat zoveel radioactief materiaal dat veel voedselsoorten er niet meer verbouwd mogen worden. Sowieso raken de boeren hun producten nauwelijks kwijt, omdat mensen geen voedsel uit Fukushima durven te eten.

Oplossing

Biobrandstofgewassen zijn voor deze boeren een oplossing, zegt directeur William Nolten van Waterland International in het NRC Handelsblad. Zijn bedrijf gaat Camelina planten. Uit de zaden wordt biodiesel gemaakt.

De Japanse regering gaat ook onderzoeken of Camelina de hoeveelheid cesium-137 in de grond kan verminderen. Eerder werden bij Tsjernobyl al zonnebloemen geplant die het cesium uit de grond opnamen. Een proef met zonnebloemen bij Fukushima is mislukt.

Groene stroom

Waterland verwacht dat het later een groter gebied rond Fukushima zal bewerken. Vele boerenfederaties zouden interesse hebben. Zo’n 800.000 hectare grond is ongeschikt geworden voor voedselgewassen. De energiegewassen kunnen ook worden gebruikt in elektriciteitscentrales, voor het produceren van groene stroom. Japan heeft grote interesse voor schone energie, nu het diverse kerncentrales heeft gesloten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.