Tankstations verkopen meer brandstof in 2011

Met een flinke eindsprint in december is 2011 voor de brandstofhandel in Nederland afgesloten met een stijging van 1,5% ten opzichte van 2010. In totaal werd in Nederland voor bijna 14 miljard liter motorbrandstof door tankstations verkocht aan het wegverkeer, blijkt uit cijfers van het CBS.

De sterke stijging in december 2011 had vooral te maken met het winterse weer in december 2010 toen de wegen op verschillende dagen vrijwel onbegaanbaar waren. Dat leidde tot een vrijwel complete stilstand van het wegverkeer voor enkele dagen en dus een enorme terugval in de brandstofverkoop.

Benzine

De verkoop van benzine steeg het hardst ten opzichte van 2010: +2,0%. De verkoop van LPG bleef achter ten opzichte van 2010, waarbij met name eind 2011 wel een stijgende lijn te zien was. De onderlinge verhoudingen tussen de brandstoffen als percentage van de totale omzet bleven vrijwel gelijk.

Volgens Erik de Vries van de NOVE laat de stijging zien dat het met de terugval van economie minder erg is dan gesteld. “Dit zijn harde, concrete cijfers die direct aantonen hoe de economie ervoor staat op het gebied van transport en vervoer. Diesel is daarmee als meest verkochte brandstof (56 %) een goede indicator. ” De gestegen autoverkoop in 2011 zou eveneens een effect hebben op het brandstofverbruik. In 2011 werden meer dan een half miljoen auto’s verkocht, mede door belastingvoordelen.

Stijgende lijn

Volgens De Vries zal de stijgende lijn in de brandstofverkoop in 2012 niet meer kunnen worden vastgehouden. Ik zie nu toch wel dat een hoop transportondernemingen het erg moeilijk krijgen. Als zij hun vrachtwagens aan de kant zetten, heeft dat een groot effect op de dieselverkoop. Het hoogst haalbare zal zijn dat we hetzelfde volume draaien als in 2011.”

NOVE is de branche-organisatie voor zelfstandige brandstofhandelaren, goed voor de verkoop van ruim 50% van de motorbrandstoffen voor het wegverkeer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.