Volvo pleit voor meer LNG-tankstations

Volvo Trucks pleit voor een keten van LNG-tankstations door heel Europa om zo meer vrachtwagens op LNG te kunnen laten rijden. Het bedrijf trekt samen met Shell op om deze wens te verwezenlijken. LNG kan, ten opzichte van diesel, een CO2-reductie van 70 procent opleveren.

Als grootste fabrikant van dieselmotoren ter wereld is ook Volvo Trucks zich aan het voorbereiden op een toekomst waarin aardolie een kleinere rol zal gaan spelen als brandstof.

LNG

‘Wij hebben al een aantal jaren geleden besloten dat DE brandstof van de toekomst er de komende 20 jaar nog niet zal zijn”, zegt Charles Engelaar van Volvo Trucks. “Uit onze studies is gebleken dat LNG op korte termijn de beste mogelijkheden biedt. Daar zetten we nu volledig op in.”

Bewezen

Ook Mauel Lage Manuel Lage, algemeen directeur van NGVA Europa, zegt dat de technologie voor het rijden op LNG is bewezen en dat er sprake is van een goede wil onder transporteurs en brandstofleveranciers om de uitdaging op te pakken. “Als het gaat om internationaal transport met zware voertuigen, zijn er momenteel geen alternatieven die zich kunnen meten met LNG. Wij vinden dit de perfecte oplossing voor internationaal transport.”

Infrastructuur

Om in heel Europa op LNG te kunnen rijden, moet echter een infrastructuur voor tankstations worden opgezet. Zo is het idee van ‘blue corridors’ ontstaan, dat een netwerk biedt van LNG-tankstations voor zware voertuigen.

Het opzetten van een dergelijke infrastructuur is niet eenvoudig. Brandstofleveranciers, voertuigfabrikanten, transportbedrijven en diverse politieke organisaties, zowel op regionaal als op nationaal niveau, iedereen moet zijn zegje doen en goede coördinatie is noodzakelijk.

Ëngelaar: “Dat blijkt al uit de moeite die het kost om in Nederland een LNG-tankstation te realiseren Dat gaat heel erg traag. Bestuurders hebben vaak een groot vooroordeel als het gaat om gas. Zeker in vloeibare vorm. Het is vaak een lang proces.”

Blue Corridors

Er is al een aantal LNG-tankstations in Europa, dus de oprichting van ‘blue corridors’ is in feite gestart. Met deze stations als uitgangspunt, kunnen mogelijke ‘corridors’ worden gekozen die geschikt zijn voor uitbreiding.

“Als je op een kaart de locaties van de huidige tankstations markeert, kun je eenvoudig verschillende, mogelijke transportroutes opstellen en dan kun je vaststellen of er een tankstation ontbreekt op een van deze routes,” aldus Lage.

Stimuleren

Om dat proces te stimuleren is de EU-Commissie momenteel een project aan het opzetten van 8 miljoen euro voor een grootschalige proef van LNG ‘corridors’.

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.