Actie: ‘toch inbraak tankshop; dan geld terug’

Leverancier van mistgeneratoren, Smook, gaat de markt bestormen met de actie: ‘Toch inbraak; dan geld terug’. Het bedrijf vergoedt de aanschafkosten van een mistgenerator (1600 euro) als er toch wordt ingebroken. Marktleider Bandit heeft meteen gereageerd en gaat de actie van Smook navolgen. Veel tankstations maken gebruik van mistgeneratoren als inbraakpreventie.

Smook is een nieuwe speler op een in Nederland door Bandit gedomineerde markt van mistgeneratoren. Een mistgenerator zet een tankshop bij een inbraak binnen enkele seconden in een dikke rook. Inbrekers slaan veelal meteen op de vlucht zodra ze geen hand voor ogen meer kunnen zien.

Kijker

Smook wil zich met de actie in de kijker spelen. Simon Nab van Smook: “Als een pomphouder bij ons een mistgenerator aanschaft en installeert en daarna wordt er desondanks ingebroken, dan vergoeden wij de dagwaarde van de mistgenerator.”

“Dus dat zou dan na een week 1600 euro blijven en na een jaar zo’n 1200 euro. Wij gaan uit van een afschrijving binnen drie jaar.”

Preventief

Nab verwacht dat zijn actie veel pomphouders zullen aanspreken. “Wij zijn dermate overtuigd van de preventieve werking van ons product dat we deze actie durven doen. Daarnaast willen we in 2013 50 % van de markt hebben.”

Vuur

Overigens ligt het gebruik van de mistgenerator bij overvallen enigszins onder vuur. Verzekeraars willen dat er meer onderzoek komt naar de effecten  van een mistgenerator op overvallers.

“Bij overvallen bestaat er een kans op onvoorspelbaar gedrag van de overvaller. Het zou kunnen dat een ondernemer hierdoor juist meer gevaar loopt. Er moet nog beter worden onderzocht hoe mensen in dit soort situaties reageren”, zegt Koen Willems, manager risico-inzicht en preventie bij verzekeraar Interpolis. Smook is overigens geen voorstander van het gebruik van de mistgenerator tegen overvallers.

Onvoorspelbaar

“Bij overvallen bestaat er een kans op onvoorspelbaar gedrag van de overvaller. Het zou kunnen dat een ondernemer hierdoor juist meer gevaar loopt. Er moet nog beter worden onderzocht hoe mensen in dit soort situaties reageren”, zegt Koen Willems, manager risico-inzicht en preventie bij verzekeraar Interpolis.

BigBrother

BigBrother, specialist in het beveiligen van tankstations is overtuigd van de meerwaarde van de mistgenerator. Alleen zou deze het best kunnen worden geïntegreerd in het beveiligingssysteem.

Dit om verschillende redenen:

–    De mistgenerator wordt op het juiste moment geactiveerd door de inbraakbeveiliging. Bij vals alarm wordt het dan ook geregistreerd.
–    Het inbraakbeveiligingssysteem zorgt voor detectie in de betreedbare zone’s van buitenaf. Een stand alone mistgenerator heeft enkel effect in de zone waarin de mistgenerator geactiveerd wordt.
–    Actief en non-actief zetten van de mistgenerator gebeurt automatisch door het in- en uitschakelen van het alarmsysteem. Zonder die integratie moet de mistgenerator apart in- en uitgeschakeld worden. Dit wordt sneller vergeten door het personeel dan het alarmsysteem in en uit te schakelen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.