‘Rijden op zonne-stroom 20 keer goedkoper dan benzine’

Een auto die op zonne-stroom rijdt (van zonnepanelen afgeleide elektriciteit) is 20 keer goedkoper in verbruik dan een benzine-auto. Althans, dat blijkt uit een onderzoek van Peder Norby van BMW. Het onderzoek gaat hierbij uit van een tijdspanne van 50 jaar en een niet al te zuinige benzine-auto.

Norby vergeleek een niet al te zuinige benzineauto (1 op 9) met een elektrische auto op zonne-stroom, gemeten over een periode van vijftig jaar. Per jaar hield hij een gemiddelde kilometrage aan van 19.200 km. Overigens werd alleen naar de verbruikskosten gekeken. De aanschaf van de auto en het onderhoud ervan is niet meegerekend.

Verschil

Hij ging bij de vergelijking uit van een benzineauto die 20 mijl rijdt op 1 ‘gallon’ aan benzine. Dit is omgerekend ongeveer 1 op 9km. Norby: “Over een periode van vijftig jaar kost het rijden op benzine ongeveer 265.000 dollar (ruim 200.000 euro). Terwijl de kosten voor elektrisch rijden op zonne-stroom uitkomen op slechts 12.000 dollar (bijna 10.000 euro). Een gigantisch verschil!”

Kosten

Elektrisch rijden op zonne-stroom is nog lang geen gemeengoed, ook niet in Nederland. Voorlopig zullen elektrisch rijders het vooral moeten doen met thuisladen via het stroomnet, publieke oplaadpunten en snelladers. Zolang deze stroom niet is opgewekt via zonne-energie liggen de kosten daarvan aanzienlijk hoger.

Duurder

Volgens verbruikscijfers op basis van UN/ECE Regulation 101 kost een Nissan Leaf 450 euro per 15.000 km. Hierbij is uitgegaan van elektriciteitskosten van 0,17 cent/km. Gemeten over 50 jaar en 975.000km komt dat neer 28.800 euro. Een stuk duurder dan rijden op zonne-energie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

1 reactie op “‘Rijden op zonne-stroom 20 keer goedkoper dan benzine’”

j.wokke|16.02.12|14:32

Als elektrisch rijden al slechts voor een deel de plaats gaat innemen van fossiele brandstoffen,, worden er belastingen geheven.over het rijden op deze alternatieve manieren van vervoer

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.