Waterstoftankstation Arnhem krijgt voorbeeldfunctie

Het nieuwe waterstoftankstation H2 Wave in Arnhem moet een voorbeeldfunctie krijgen voor andere steden die een dergelijk tankstation willen plaatsen. Op het gebied van vergunningen, veiligheid en capaciteit zal veel ervaring worden opgedaan is de verwachting van de gemeente. H2 Wave moet in juni van dit jaar klaar zijn.

Deze week werd de eerste paal geslagen voor het nieuwe, futuristisch ogende tankstation. Het waterstoftankstation vormt een belangrijk onderdeel van het HyMove-project, een initiatief van de stichting Waterstof Onderneming Gelderland.

Tevreden

Jan van Beckhoven, directeur van deze stichting is tevreden over de start van de bouw van het tankstation: “De nieuwe locatie is niet alleen zichtbaarder, maar de inrichting zal tevens beter geschikt zijn voor het tanken van bussen. Dit is van groot belang voor het HyMove-project, omdat we het aantal bussen en auto’s dat op waterstof rijdt, willen uitbreiden.”

Duitsland

“Verder is de geografische ligging prima, omdat het in de toekomst mogelijk moet zijn om met waterstofvoertuigen van het westen van ons land via Arnhem naar Duitsland te rijden. Dankzij het nieuwe tankstation kunnen we belangrijke ervaring opdoen op het gebied van techniek, regelgeving, gebruik en kostenbeheersing.

Volgens van Beckhoven is dat een voorwaarde voor de groei van het gebruik van waterstofvoertuigen. “De lokale overheden en het bedrijfsleven laten met de bouw van het tankstation zien dat ze een stap in de goede richting durven te zetten. Dat geeft een positief signaal naar andere bedrijven die ook in dit werkveld opereren.”

Startschot

In 2010 werd in het kader van het HyMove-project het waterstoftankstation aan de Van Oldenbarneveldtstraat officieel geopend. Tijdens deze opening werd een overeenkomst getekend tussen de gemeente Arnhem en VéBé van Steijn. Hiermee werd toen al het symbolische startschot gegeven voor de bouw van het nieuwe tankstation.

Op de Kleefse Waard zijn al enkele waterstofbedrijven gevestigd die op technisch vlak een bijdrage hebben geleverd aan het HyMove-project. Het tankstation zal ook op Kleefse Waard gebruikmaken van waterstof die op locatie wordt geproduceerd.

Veiligheid

Binnen het HyMove-project is er veel aandacht voor de veiligheidsaspecten van waterstof. Daarom wordt ook bij de bouw van het waterstoftankstation op de Kleefse Waard rekening gehouden met de Nederlandse Praktijk Richtlijn voor waterstoftankstations (NPR 8099:2010), die begin 2010 door het Nederlandse Normalisatie Instituut (NEN) werd gepresenteerd en waarin richtlijnen staan voor het veilig opslaan en tanken van waterstof voor voertuigen.

Profiteren

Dankzij de voorbereiding voor de bouw van het waterstoftankstation doet de gemeente Arnhem nuttige ervaring op voor de vergunningverlening en de veiligheidsaspecten van waterstoftankstations. Daarvan kunnen andere gemeenten in de toekomst dankbaar profiteren.

Fred Kramer

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.