‘Olieboycot Iran heeft weinig invloed op prijs en voorraad’

De afgekondigde olieboycot van de Europese Unie ten opzichte van Iran zal weinig impact hebben op de brandstofprijzen in Nederland en de olievoorraden. Dat zegt Erik de Vries, directeur van de Nederlandse  Organisatie Voor de Energiebranche (NOVE). De EU heeft de strafmaatregel ingesteld om zodoende een einde te maken aan het Iraanse atoomprogramma.

Na overleg met de 27 EU-ambassadeurs is beslist om maandag 23 januari tot een olie-embargo te komen ten opzichte van Iran. Iran blijft weigeren meer inzage te geven omtrent haar omstreden atoomprogramma. Volgens de VS en Israël zou Iran in het geheim een atoombom ontwikkelen.

Het embargo wordt onmiddellijk van kracht voor nieuwe contracten voor ruwe olie en olieproducten. Lopende contracten blijven geldig tot juli.

Centen

Volgens Erik de Vries van NOVE zal een olie-embargo weinig effect hebben op de brandstofprijzen en olievoorraden in Europa in het algemeen en Nederland in het bijzonder. “Dit embargo zat er al een tijdje aan te komen en daar is de afgelopen weken al voldoende op gespeculeerd. Ik verwacht dat de prijs aan de pomp in het ergste geval hooguit een paar centen klimt.”

Olievoorraad

Het embargo zal ook niet al te veel effect hebben op de olievoorraden in Europa, verwacht De Vries: “Op een totale productie van 2,5 miljoen vaten exporteert Iran ongeveer 600.000 vaten per dag naar Europa. Saoudi-Arabië kan dit verschil makkelijk opvangen. Bovendien is in Libië de productie van olie weer op het peil van voor de machtswisseling.”

“Het zal anders worden als Iran besluit om de straat van Hormuz af te sluiten waardoor de oliedoorvoer van andere landen gevaar komt. Maar dat zullen de VS nooit toelaten.”

Fred Kramer

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.